"Način na koji je održan Evroprajd nije u skladu sa obavezama Srbije": Pismo poslanika u Evropskom parlamentu 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Članovi interparlamentarne grupe za LGBTQ+ prava u Evropskom parlamentu uputili su u četvrtak pismo ministrima u Vladi Srbije u kom se navodi da način na koji je organizovana šetnja u okviru Europrajda nije u skladu sa obavezama Srbije prema Evroskoj konveciji o ljudskim pravima.

Preko pedest poslanika EP izrazilo je zabrinutost zbog sistematske mržnje prema LGBTQ+ zajednici, koja je bila prisutna i u danima i na dan Europrajda. To je, kako kažu, sistemski problem koji treba da reši Vlada.

“Srbija je bila dužna da zaštiti slobodu mirnog okupljanja dozvoljavanjem ovog marša i da zaštiti demonstrante , obezbeđujući bezbednost svih”, piše u pismu poslanika Evropskog parlamenta u koji je European Western Balkans imao uvid. Kaže se da će razvoj događaja oko Europrajda, zabrana pa skraćena šetnja biti prepoznata u narednom izveštaju o Srbiji.

Pismo upućeno ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu, ministarki za evropske integracijeJadranki Joksimović i ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordani Čomić.

U kontekstu organizovanja Europrajda, evroparlamentarci su istakli da dve kontradiktorne tačke. “Prvo, organizatori Prajda su dobili pravni dokument od policije u kojem organi za sprovođenje zakona prihvataju održavanje koncerta i novu rutu marša. Međutim, marš, kako tvrdi sama Vlada prema rečima ministra unutrašnjih poslova nikada nije održana”, ukazuju iz Evropskog parlamenta.

Oni su podsetili na reči ministra Aleksandra Vulina da se “neće tolerisati nikakvo nasilje na beogradskim ulicama, kao ni nelegalne šetnje”, kao i da “MUP nije pokleknuo pred pritiscima velikih sila Zapada”.

Poslanici iz EP zaključuju da sve to ukazuje na pokušaj da se zadovolje različite publike: nacionalna i internacionalna, ali da “ljudska prava nisu uspela da preuzmu primat”. Oni su spomenuli slučaj napada na sedam LGBTQ+ aktivista iz Albanije, piše European Western Balkans.

“Prilikom izlaska iz parka, aktivisti su tražili od policije da budu u pratnji do njihovog hotela u blizini, ali im je policija rekla da je bezbedno. Na oko 100 metara od prisustva policije, suočila ih se grupa od 10 huligana koji su zgrabili jednog od njih i nasilno ih napali udarcima u glavu i flašama”, precizira u pismu u koje je EWB imao uvid.

Poslanici su dodali da takvi slučajvi pokreću relevantna pitanja u vezi sa proaktivnom ulogom policije. Oni su zatražili “temeljnu i brz akciju” srpskih vlasti kako bi se osiguralo da se sprovede valjana istraga koja će počinioce privesti pravdi.

“U Srbiji se ovakvi događaji po zakonu smatraju zločinima iz mržnje. Pored toga, želimo da preporučimo Vladi Srbije da aktivno radi sa kancelarijom Saveta Evrope u Srbiji, kao i delegacijom EU, na rešavanju sistemskog problema LGBTI-fobičnog zločina iz mržnje i nasilja. Zabrinuti smo da bi se, nakon održavanja EuroPride-a poslednjih nedelja, ovi događaji mogli povećati”, zaključuje se u pismu evroparlamentaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari