Beograd, 8.8.2021. - Pozar koji se iz vecnog tinjanja razbudio na vincanskoj deponiji djubreta pretvorio je Beograd u dimljeni grad. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)foto BETAPHOTO/EMIL VAS

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije izjavio je danas da najveći problem kod današnjeg zagađenja vazduha u Beogradu nakon požara na deponiji u Vinči nisu PM čestice, već otrovna jedinjenja koja nisu ni merena, pa je javnost ostala uskraćena za te informacije.

„Najveći problem paljenja deponije nije očigledno koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica, kao što se predstavlja, nego upravo nepoznati nivo koncentracija opasnih jedinjenja, furani, dioksini i drugi koji se ne mere“, rekao je Jovanović i dodao da ne može da objasni zašto se ne meri i kako može da se kaže da ono što se ne meri – ne postoji.

On je ukazao da je alarmantno što se to ponavlja i što se građanima predstavlja da je problem jedino u PM česticama, a ne u nečemu što se očigledno ili zataškava ili se ne zna šta je.

Prema njegovim rečima, višedecenijsko nagomilavanje miliona tona otpada i njegovo paljenje u ovom letnjem periodu je potpuno normalno, ali nikakav monitoring u Srbiji ne meri to šta je izašlo odatle i koje su koncentracije toga.

„Mi nikada nećemo znati koliko je bilo ugroženo zdravlje građana, zato što nisu bila merenja“, napomenuo je Jovanović.

Povodom izjava zamenika gradonačelnika Gorana Vesića o količini PM čestica u vazduhu u toku dana u Beogradu, Jovanović je rekao da to ne govori ništa o ugrožavanju zdravlja građana.

„Sadržaj teških metala i jedinjenja se tu ne vide. Problem ovakvog podzemnog sagorevanja sa PM česticama nema nikakve direktne veze, niti je osnovni uzrok za brigu. Ovako će građani da budu obavešteni da se sklone od tih čestica, a ne od ozbiljnih toksičnih materija, koje mogu biti u većoj ili manjoj koncetraciji“, kazao je Jovanović.

Govoreći o eventualnom proglašavanju vanredne situacije zbog zagađenosti, on ističe da ni u tom slučaju nadležne institucije ne bi odreagovale pravilno, jer „bez merenja ne znate šta se dešava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari