Nacionalni prosvetni savet u četvrtak o promenama male mature 1Foto: srbija.gov.rs

Nacionalni prosvetni savet (NPS) održaće u četvrtak vanrednu sednicu na kojoj članovi tog tela treba da se izjasne o Predlogu izmene Pravilnika o programu završnog ispita u osnovnom obrazovanju.

Ta izmena predviđa da učenici osmog razreda već od ove školske godine umesto kombinovanog testa na završnom ispitu biraju jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sklopu tog testa (biologiju, istoriju, geografiju, fiziku ili hemiju).

Prema zakonu NPS daje mišljenje, a konačnu reč će imati Ministarstvo prosvete.

Odgovarajući na pitanje Danasa kada će osmaci znati šta ih čeka na maloj maturi, ministar prosvete Branko Ružić je 1. septembra kazao da će ta odluka biti doneta ubrzo, nakon što NPS da svoje mišljenje.

„Veoma smo blizu da na osnovu stava referentnih ustanova donesemo odluku da na neki način iznijansiramo malu maturu, odnosno da omogućimo da se osmaci, što se tiče kombinovanog testa, a spram afiniteta koji imaju, opredele za jedan od pet predmeta”, rekao je tada Ružić.

Predlog, podsetimo, predviđa da pored jednog od pet predmeta koji su do sada bili u sastavu kombinovanog testa, osmaci polažu još maternji jezik i matematiku.

Predloženo je i drugačije bodovanje pa bi na testu iz maternjeg jezika i matematike učenici mogli da osvoje maksimum po 14 poena, a na trećem testu 12 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari