Posle više godina odlaganja najzad su u Obali Slonovače zakazani izbori za 29. novembar. Za predsednika države kandidovani su: sadašnji predsednik Loran Gbagbo, izabran 2000, čiji reizbor nije mogao da se obavi zbog građanskog rata; prethodni predsednik Anri Konan-Bedi i nekadašnji predsednik vlade Alasan Uatara.

Od sticanja nezavisnosti 1960. predsednik države je bio 33-godine Feliks Ufue-Boanija. Nakon njegove smrti 1993. na izborima pobeđuje Anri Konan-Bedi. Godinu dana pre isteka njegovog mandata, 1999. general Rober Gej državnim udarom ga smenjuje. Na izborima 2000, predsedničku vlast preuzima Loran Gbagbo. Na severu zemlje 2002. izbijaju neredi. Gijom Soro staje na čelo pobunjenika. U građanskom ratu gine najmanje 30.000 ljudi, po mnogima daleko više. Sklapa se mir, ali zemlja je podeljena i suprotstavljene vojske ostaju pod oružjem. Vođe zaraćenih strana postižu dogovor da na mestu predsednika države ostane Loran Gbagbo, a da predsednik vlade bude vođa pobunjenika Gijom Soro. U praksi svako vlada na svojoj teritoriji, ali protok ljudi i robe je kako-tako obezbeđen, o čemu je vaš dopisnik mogao da se uveri tokom boravka sa delegacijom frankofonih novinara iz Afrike i Evrope na Obali Slonovače decembra 2007.

Tokom te posete šef države i predsednik vlade su uveravali novinare da će izbori biti održani najkasnije sredinom 2008. Zbog nedostatka matičnih podataka, izbori se odlažu.

Svi kandidati uveravaju da se, uprkos podeli, slobodno kreću celom zemljom i da nema sukoba i nereda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari