U Libiji su juče održani parlamentarni izbori usred haosa i nereda koji potresaju zemlju. Izbori su raspisani pre mesec dana, pošto vlasti tvrde da odbegli general Kalifa Haftar planira državni udar. On je, međutim, negirao te navode, ali je pokrenuo vojnu ofanzivu protiv islamističkih milicija koje optužuje da Libiju drže kao taoca.

Od kada je bivši predsednik Libije Muamer el Gadafi svrgnut s vlasti 2011. Libijci su juče po drugi put glasali za novi saziv libijskog parlamenta, koji ukupno ima 200 poslaničkih mesta. Ujedinjene nacije su takvu inicijativu ocenile kao „važan korak u tranziciji Libije ka uspostavljanju stabilnog demokratskog rukovodstva“.

Za poslanička mesta borilo se 2.000 kandidata. Na prethodnim izborima 2012. liberalne partije su porazile islamiste, podsetili su dopisnici i dodali da ovog puta nema izbornih lista. Umesto toga, navode oni, kandidati se bore kao pojedinci da bi se smanjile tenzije. Novi parlament će zameniti dosadašnji Generalni nacionalni kongres, koji je postao poprište kontroverzi, političkog ćorsokaka i ideoloških borbi. Izbori se smatraju novim početkom, naglašavaju dobri poznavaoci prilika, ali su i dalje aktuelne podele koje se tiču političkih i naoružanih grupa. Međutim, prema njihovoj oceni, dok god se te razlike ne stave po strani i ne postigne kompromis, neće biti ostvaren održivi napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari