Drugog dana Srateškog foruma Bled nastavljena je panel diskusija o ekonomskim izazovima i traženju izlaza iz privredne i finansijske krize na zapadnom Balkanu. Ovogodišnji Strateški forum Bled u celini je bio posvećen krizi i njenim posledicama na ekonomsku i geopolitičku situaciju u Evropi.

Uvodna izlaganja u nedelju su podneli slovenački predsednik Danilo Tirk, premijer Borut Pahor i ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar, posle čega je nastavljena debata na panelu o izazovima globalnog rukovođenja u 21. veku i o evropskoj bezbednosnoj strukturi. Pored panela posvećenih Zapadnom Balkanu, na forumu je bilo reči i o krizi kao pretnji bezbednosti i razvoju, energetskoj bezbednosti i recesiji, kao i o vrednostima pre i posle krize.

Na Bledu su održani i brojni bilateralni susreti. Slovenački premijer Borut Pahor i ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar razgovarali su s hrvatskim ministrom spoljnih poslova Gordanom Jandrokovićem o problemu granice i slovenačkoj blokadi hrvatskih pregovora s Evropskom unijom (EU). Pregovori Slovenije i Hrvatske biće nastavljeni ove jeseni uz optimističku najavu da će problemi, koji opterećuju odnose dve zemlje, biti rešeni do kraja godine.

Žbogar je razgovarao i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice i EU u BiH Valentinom Inckom, a razgovori su se pre svega odnosili na liberalizaciju viznog režima za BiH. Slovenački ministar je obećao visokom predstavniku da će se kod svojih kolega u Savetu EU za spoljne odnose zauzeti za što skoriju liberalizaciju viznog režima i za BiH. Posle dvodnevnog zasedanja Strateškog foruma Bled, na Bledu je održano i savetovanje slovenačke diplomatije.

 

Povezivanje tržišta šansa za Balkan

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević juče je na Bledu istakao da razvojne šanse zemalja Zapadnog Balkana predstavljaju povezivanje tržišta i privrednika zbog sličnosti privreda, ukidanje trgovinskih i tehničkih barijera, te investiranje u energetski sektor. Zirojević je na Strateškom ekonomskom forumu istakao da kada je reč o BiH šanse predstavljaju privlačenje stranih investicija u sve zemlje regiona podjednako, zajednička politika i nastup prema EU integracijama, te međusobno dobri odnosi zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari