"Nadamo se da ćemo naći mir": Kako su zaposleni u "Dr Lazi Lazareviću" primili vest o imenovanju novog direktora i da li je njihov štrajk okončan? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Štrajk zaposlenih u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Larević“ nije završen, prošireni zahtevi zaposlenih su već definisani, a prva fotelja te zdravstvene ustanove spremna je da u nju sedne dr Nenad Bjelica, novi v.d. direktora.

Ovo je kratki presek stanja u toj najvažnijoj psihijatrijskoj ustanovi u Srbiji posle jučerašnje sednice Vlade Srbije na kojoj je odlučeno da dr Bjelica zameni razrešenu prof. dr Ivanu Stašević Karličić, koja je bila v.d. direktora do 1. juna.

Bez obzira na to što nije imanovan niko iz „Laze“, odluka o imenovanju dr Bjelice nije bila iznenađujuća ni za koga, pa tako i zapsolene u klinici.

Dr Ljiljana Simić, specijalista psihijatrije i član štrajkačkog odbora u „Dr Laza Lazarević“, kaže za Danas „da su se zaposleni nadali da će biti kandidat za v.d. direktora neko iz ustanove, kao i da „smo dovoljno zreli da znamo da, na žalost, iznad želja postoje i neki politički dogovori“.

"Nadamo se da ćemo naći mir": Kako su zaposleni u "Dr Lazi Lazareviću" primili vest o imenovanju novog direktora i da li je njihov štrajk okončan? 2
Foto: R. Marković

– Postojala je mogućnost da iz redova SPS bude kandidat za mesto v.d. direktora, a juče je Vlada Srbije imenovala dr Nenada Bjelicu koji je iz te partije. On je specijalista psihijatrije, naš kolega, i nadamo se da je dobro pratio sva dešavanja koja su bila vezana za „Lazu“ i da će doći u dobrom i kolegijalnom duhu da pomogne da sve ono što je bilo nepravilno i nekorektno u ustanovi koriguje i ispravi i da bolnica dobije potpuno drugi kurs i zaposleni posle mnogo godina mučenja i maltretiranja i desetomesečnog štrajka najzad nađu svoj profesionalni mir – kaže dr Simić za Danas.

Prema njenim rečima, zaposleni u „Lazi“ i dalje su u štrajku, jer štrak ima svoje zakonitosti.

– Na zakonit način i papirologijom počinje, isto tako mora i da se završi. A to je sporazumom o prekidu štrajka koji je pravno definisan i koji će sačekati v. d direktora. Nadam se da ćemo razgovarati sa njim i predočiti mu naše proširene zahteve. Oni su: da se razmotri pet nezakonitih otkaza, da se revidiraju nezakoniti disciplinski postupci i stave van snage, da se zaposleni, koji su po svojoj školi razmešteni bez opravdanja i razloga, vrate na svoja radna maseta jer su kažnjeni zbog toga što su učestvovali u štrajku, ali i da se preko 90 upozorenja pred otkaz revidira i stavi van snage – objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da će zaposleni tražiti da se vrate profesionalnom kursu i radu i da se nastavi edukacija i rad u kolegijalnoj i kvalitetnoj klimi.

– To će sve u pisanoj formi biti predstavljeno v. d. direktoru i nadamo se da će on naći vremena i da će razgovor sa njim da usledi vrlo brzo. Nadamo se da će novi kolega lako da se uklopi u naše olbaveze i rad klinike, a svi zaposleni su otvoreni i tu su za svaku pomoć i podršku – priča naša sagovornica.

Ona nastavlja da zaposleni primarno očekuju da čim dr Bjelica počne da radi porazgovara sa kolegama u „Lazi“ koji su bili 10 meseci u štrajku i na kraju sproveli sve ono što je dovelo do razrešenja dužnosti bivše v.d. direktorke i njegovog imenovanja.

– Novi v. d. direktor bi trebalo da sagleda kompletan menadžment koji je akteuelan, a koji je imenovala prethodna v.d. direktorka. Od prvog juna, stvari su za zaposlene postale dramatičnije jer su zaposleni potpisivali anekse ugovra, bili premeštani… Nismo mogli da verujemo da u ovom interregnumu takvu golgotu prolazimo dok čekamo imenovanje novog v.d. direktora – otkriva dr Simić.

"Nadamo se da ćemo naći mir": Kako su zaposleni u "Dr Lazi Lazareviću" primili vest o imenovanju novog direktora i da li je njihov štrajk okončan? 3
Foto: RTS/Printscreen

Na pitanje kako vidi prvi potez novog direktora, ona odgovara da je ceo kolektiv u stanju išekivanja.

– Nadamo se profesionalnom odnosu i da je vreme terora iza nas. Sa druge stgrane, veliki deo kolektiva brine s obzirom na to da dr Bjelica dolazi iz SPS, stranke iz koje je bila i bivša v. d. direktora. Ali, mi smo ipak psihijatri, nemamo nikakvih predrasuda pre nego što neko dođe i nadamo se da ćemo naći mir – naglašava dr Simić.

Podsetimo, zaposleni u Klinici „Laza Lazarević“ u štrajku su 10 meseci, a prvi zahtev da se razreši tadašnja v. d. direktora ispunjen je 1. juna, a Vlada Srbije juče je donela odluku o imenovanju novog v. d. direktora dr Nenada Bjelice. On je kadar SPS, do sada je bio na čelu čukaričkog Doma zdravlja, a specijalista je psihijatrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari