Park prirode Mokra gora saopštio je da je Vladimir Nikolić(26) iz sela Kremna, u noći između subote i nedelje ispred kafića Atos u tom selu, bejzbol palicom napao Marka Resimića (22), takođe iz Kremana, radnika Službe nadzora tog parka. Lekari Užičke bolnice su konstatovali posekotine i više hematoma na glavi i po telu Resimića, a uviđaj su obavili pripadnici Policijske uprave Užice.

Time su kulminirali dosadašnji verbalni sukobi zbog uredbe Vlade Srbije kojim se Park prirode Mokra gora proširio na privatna imanja, čemu se protive meštani četiri užička sela – Kremna, Stapari, Bioska i Vrutci. Oni zahtevaju da se ta uredba ukine, a peticijom sa oko 7.000 potpisa traže od Ustavnog suda da utvrdi da li ona ugrožava njihovo pravo na privatnu imovinu.

U vreme incidenta napadnuti Resimić, kako se navodi u saopštenju Parka prirode, nije bio na dužnosti, niti je nosio službenu uniformu, a osim fizičkih povreda, pretrpeo je uvrede i psovke kao pripadnik Službe nadzora. „S obzirom na činjenicu da prisustvo službenika Parka prirode Mokra gora na teritoriji Kremana, koju je država zaštitila kao prirodno dobro, nije naišlo na prihvatanje kod dela lokalnog stanovništva, kao i činjenicu da su nepoznati počinioci sekirama uništili tablu koja označava da je rečo prirodnom dobru pod zaštitom države, nakon najnovijeg incidenta u kome je sekira zamenila palicu, a informativa tabla Parka prirode zamenjena glavom pripadnika Službe nadzora, pozivamo nadležne pravosudne organe da što pre utvrde okolnosti incidenta i preduzmu odgovarajuće mere“, saopštio je Park.

Direktor Parka je filmski reditelj Emir Kusturica, koji je trenutno u Francuskoj. Pre četiri godine Vlada Srbije osnovala je preduzeće Park prirode Mokra gora, prirodnim dobrom proglasila i pod zaštitu stavila oko 4.000 hektara. Prošle godine Vlada je uredbom proširila Park prirode za oko 6.300 hektara, čime je zahvaćeno i privatno zemljište meštana, pa su oni u par navrata organizovali protestne skupove i zatražili reakciju državnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari