Naglo povećanje broja inficiranih u užičkom kraju 1Foto: N. Kovačević

Broj novih slučajeva infekcije virusom korona u Zlatiborskom okrugu je povećan za skoro dva i po puta.

U utorak je bilo 249, a prethodnog dana 107 slučajeva. Broj pregleda je skoro dupliran, a povećan je i broj pacijenata u bolnicama u tom okrugu.

Prema statistici užičkog Zavoda za javno zdravlje, najvše novoinficiranih je u Užicu (74), a dan ranije bilo ih je 42. U Arilju je ponovo je loša situacija, jer je za jedan dan virus potvrđen kod 55 lica.

U Čajetini je 25, Bajinoj Bašti 24, Priboju 16, Požegi 15, Prijepolju 14, Kosjeriću 12, Sjenici 10 i Novoj Varoši četiri nova slučaja.

Predsednik opštine Arilje Predrag Maslar kazao je za Danas da je od oko 80 tesiranih u ponedeljak, 55 građana bilo pozitivno na virus, a potom dodao da „opštinska inspekcija i republička sanitarna inspekcija nisu utvrdle nepoštvanje prtivepidemijkih mera u tom gradu“.

„Najveći broj građani se pridržava mera, ali moguće je da su se organizovele kućne žurke i slična okupljanja, na šta ne možemo da utičemo“, kazao je za Danas Maslar.

O uvođenju vanredne situacije u toj opštini, on je rekao to nije potrebno, jer su nove mere Vlade Srbije mnogo rigroznije od mera koje bi ta lokalna samouprava uvela proglašenjem vanredne situacije.

I u Užicu se pogoršava epidemijska situacija, za koju je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačenica, rekla da je „veoma nestabilna“ i pozvala Užičane da se pridržavaju novih vladinih mera i da se vakcinišu.

„Povećava se broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja, ali i broj hospitalizovanovih pacijenata u Opštoj bolnici i kovid bolnici. U toku je reorganizacija rada u užičkoj bolnici, radi povećanja kapaciteta za prijem novih pacijenata“, kazala je gradonačelnica.

U celom Zlatborskom okrugu, kako je saopštila uprava užičkog Zdravstvenog centra, prethodnog dana, pregledano je 1.450 ljudi, što je skoro dva puta više nego dan ranije, kada je bilo 758 pregledanih.

U bolnicama tog centra je 436 pacijenata, od kojih je u Užicu 278, Priboju 81, Požegi 64, Prijepolju šest, Novoj Varoši četiri i Bajinoj Bašti tri bolesnika.

Na respiratorima je njih 13, od kojih je 11 u Užicu i dva u Priboju. Prethodng dana na lečenje je primljeno 57, a otpušena su 43 pacijenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari