Nagrada “Darodavnica” Branislavu Gulanu za knjigu “Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države” 1Foto: Medija centar Beograd

Knjiga “Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’ autora Branislava Gulana, proglašena je za knjigu godine u ovoj oblasti.

Na svečanosti održanoj u Grockoj autoru je uručena nagrada “Darodavnica”, što je najviše priznanje Društva za narodno prosvećivanje Svetionik iz Kragujevca za autorski rad na IV festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Srbiji.

Branislav Gulan je dugogodišnji novinar, publicista, književnik član Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji.

– Slučaj je hteo da se to poklapa i sa pet decenija mog novinarskog, publicističko-istraživačkog rada u ovoj oblasti. Država je posle sedam decenija uništavanja zadrugarstva i zapostavlјanja sela konačno shvatila da je došlo vreme da se i ovom problemu ukaže dužna pažnja. Ne zbog tih oblasti, već zbog sebe same, odnosno vladanja u vremenu koje dolazi. Jer, stanje je takvo da će od 4.700 sela u Srbiji čak 1.200 nestati za deceniju i po. Ostaće samo spomenici selima, ako bude imao ko da ih sagradi – rekao je Gulan osvrćući se na ovo dragoceno štivo za koje je dobio nagradu.

Na konkursu za najbolja kniževna ostvarenja o selu učestovalo je 86 autora sa oko 150 autorskih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari