Najavili protest zbog raskopane ulice 1

Stanovnici Ulice braće Nikolić u Sevojnu, uz podršku opozicionih odbornika Grupe građana „Ujedinjeni pobeđujemo. Za Sevojno za Srbiju“, najavili su protest 15.jula, jer je ta ulica, posle postavljanja gasovoda, mesecima raskopana.

 U nedelju, 15.jula, od 10 do 12 časova, meštani i opozicioni odbornici su najavili okupljanje u toj ulici kako bi loklanu vlast, koju predvode naprednjaci, naterali da „vrati ulicu u tehnički ispravno i bezbedno stanje za odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka“. Željko Šuljagić, odbornik Grupe građana „Ujedinjeni pobeđujemo.

Za Sevojno za Srbiju“, kaže da su se građani, on i još nekoliko odbornika te grupacije, osim Skupštini gradske opštine, nekoliko puta obraćali predsedniku opštine Ivanu Mariću i njegovom zameniku, ali da ni posle tri meseca od raskopavanja ulice nisu dobili odgovor, niti su preduzete mere da se problem reši. Radovi su počeli prošle godine, radi postavljanja gasovodne mreže, potom su obustavljeni zbog zime i kasnije nastavljeni i završeni, ali ulica je i dalje raskopana. To je, kako Šuljagić ističe, u suprotnosti sa Odlukom o komunalnom uređenju grada Užica, u kojoj je navedeno da se „raskopana javna površina dovodi u prvobitno stanje, odmah po završenim radovima, a najkasnije petnaest dana od njihovog završetka“. „ Odvijanje saobraćaja ulicom, koja je vrlo frekventna, veoma je otežano i nije bezbedno zbog velikog broja udarnih rupa i poprečnih prekopa kolovoza.

Odgovor rukovodstva opštine Sevojno bio je da oni “nisu nadležni“, “da se ne pitaju“ i “da su nemoćni“ zbog nerazumevanja Grada Užica da brzo i efikasno rešavaju taj i mnoge druge probleme, zbog čega Sevojničani izražavaju opravdano nezadovoljstvo“, dodao je Šuljagić. „Zbog velikog broja rupa, ulica je skoro neupotrebljiva, čak i za pešake, a veliku materijalnu štetu trpe vlasnici automobila. Građani su dodatno revoltirani time što se pojedincima asflatiraju „sokaci“ do privatnih kuća i parking u centru Sevojna, dok problem jedne od najpormetnijih ulica nije prioritet“, naveo je Avram Ilić, zamenik predsednika odborničke grupe „Ujedinjeni pobeđujemo“. Navodeći da ne zna za najavljeni protest, Ivan Marić (SNS), predsednik Gradske opštine Sevojno, kazao je za Danas da je problem do izvođača radova, na koga lokalna vlast nije mogla da utiče, a potom je obećao da će „ulica biti sanirana i pre 15.jula“.

Radove, kako je rekao, finansira JP „Putevi Srbije“, a izvodi ih užiko privatno preduzeće „Putevi“. „ Najpre smo čekali da izvođač radova završi postavljanje gasovoda u jednom delu ulice, posle toga je ulica ostala raskopana. U međuvremenu, izvođač radova je otišao na drugo gradilište i kada se vratio nevreme je zadesilo Užice i bio je angažovan u saniranju štete u centru grada“, kazao je Marić za Danas. Navodeći da je bilo planirano da sanacija ulice počne u sredu, 4.jula, on je naveo da su mu predstavnici užičkih „Puteva“ rekli da se „pokvarila glodalica za asfalt i da bi trebalo da bude popravljena za dan ili dva“. – Nismo mogli mnogo da utičemo na sve to ali, bez obzira na najavljeni protest, ulica će biti sanirana i pre 15.jula. Radovi će početi za dan ili dva, jer su mi tako rekli predstavnici užičkih „Puteva“ i biće završeni za jedan dan“, rekao je za Danas Ivan Marić, predsednik Gradske opštine Sevojno.

Otežano poslovanje preduzeća Uz podsećanje na to da je u toj ulici „sedam privrednih subjekata i preduzetnika, a da lokalna samouprava ne razume da je elementrana putna komunikacija preduslov za poslovanje“, Šuljagić se pita „da li to Sevojno zaslužuje, kao privredni centar sa najvećim izvozom po glavi stanovnika u Evropi“


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari