Četvoro dece jedne porodice poginulo je juče u jednom selu kod Homsa, u centralnom delu Sirije, u vazdušnom napadu sirijske avijacije, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Bejrutu, prenela je Beta.

 „U bombardovanju sela Džbab Hamad ubijeno je najmanje četvoro dece jedne porodice i to deca od sedam meseci, 12, 14 i 16 godina“, navodi Opservatorija koja prikuplja informacije od opozicije i bolničkih izvora. Ta NVO navodi da se strahuje da je u istom napadu poginulo oko deset osoba.

Artiljerija režima Bašara al Asada tokom noći je bila aktivna na području Damaska, dok su se borbe nastavile na severozapadu zemlje. Žestoki sukobi su izbili kod vojnih aerodroma Menag, Kuires i Nireb u provinciji Alep. Ta provincija već nedeljama je pod kontrolom opozicije. U provinciji Idleb na severu, vojska je bombardovala Maret el Numan, strateški grad na autoputu Damask-Alep i blizu Vadi Deifa, gde se nalazi vojna baza koju kontroliše režim. Prema informacijama UN, više od 60.000 ljudi je poginulo u sukobima u Siriji koji su počeli u martu 2011. godine.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov je saopštio da će predstavnici Rusije i SAD sutra ponovo razgovarati o Siriji s međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem u Ženevi. „Trojni sastanak predviđen je za 11. januar u Ženevi“, rekao je Bogdanov, prenela je agencija Interfaks. Bogdanov je predstavljao Rusiju i na pregovorima o tom pitanju početkom decembra. Tada je nagovešteno da postoji zajednička rusko-američka inicijativa za nalaženje rešenja za sukob u Siriji koji podrazumeva odlazak Al Asada. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, međutim, opovrgao ove tvrdnje i rekao da Al Asad nema nameru da ode. Bogdanov je rekao da će američku stranu na novim pregovorima predstavljati zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari