Najbolja mlada naučnica na prijemu u Pokrajinskoj vladi: Olja Šovljanski dobitnica nagrade "Danubius Young Scientist Award" 1Foto: Pokrajinska vlada

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas u Pokrajinskoj vladi prijem za najbolju mladu naučnicu u Srbiji za 2023. godinu dr Olju Šovljanski.

Tim povodom sekretar Milošević je istakao da je nagrada „Danubius Young Scientist Award“, čiji je ovogodišnji dobitnik dr Šovljanski, potvrda da su Tehnološki fakultet i Univerzitet u Novom Sadu snažna naučna tačka na geografskoj karti Evrope.

„Programom razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini do 2030. godine proklamovali smo ne samo dostupnost visokog obrazovanja i njegovu digitalizaciju, nego i naučnu izvrsnost. Ovo je naš prilog diseminaciji, širenju znanja, jačanju vrednosti koje su potrebne našem društvu, a ono se, evidentno, menja u pogledu znanja, kompetencija i posvećenosti naučnoj izuzetnosti, što je vidljivo i u očima drugih. Ovakva priznanja to dokazuju“, rekao je resorni sekretar čestitajući dobitnici.

Prema njegovim rečima, danas svedočimo tome koliko su nam važni oni koji stvaraju i bivaju prepoznati po svom staralaštvu još kao mladi, ali i „vidljivi“, posebno kao potencijal privrednog razvoja naše zemlje.

„Vi ste, kao i vaše prethodnice dr Aleksandra Cvetanović i dr Jelena Vladić, obe sa Vašeg matičnog fakulteta i obe dobitnice ovog prestižnog priznanja, orijentir da se kao društvo krećemo u dobrom smeru“, naglasio je Milošević.

Nagrada „Danubius Young Scientist Award“ dodeljuje se od 2011. mladim naučnicima iz 14 zemalja Dunavskog regiona za izuzetna dostignuća u istraživanjima.Nagradu dodeljuju Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu, sa namerom da se oda priznanje izuzetnim naučnicima i naučnicama, koji postižu izvanredne rezultate u svojim naučnoistraživačkim poljima.

Nagrađena dr Olja Šovljanski izjavila je da je Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prepoznao njen naučni potencijal pre svih nagrada kojima je do danas ovenčana, dodelivši joj kratkoročni projekat od interesa za razvoj naučnoistraživačke delatnosti u AP Vojvodini, a čiji su rezultati naposletku doveli do nagrade „Danubius“.

„Ovo priznanje za mene predstavlja privilegiju, ali i podstrek da svoja istraživanja nastavim u ovom smeru i da, zajedno sa svojim timom, budem primer mlađim kolegama i onima koji će se sutra baviti naukom i unaprediti Dunavski region ovakvim istraživanjima,“ rekla je dr Šovljanski.

Prof. dr Siniša Markov, mentor dr Šovljanski, istakao je da je potencijal ove mlade naučnice uvideo još tokom akademskih studija i da njeni današnji uspesi nisu iznenađenje ni za koga sa Katedre za biotehnologiju.

Dr Olja Šovljanski radi na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu kao naučni saradnik na Katedri za biotehnologiju i bavi se istraživanjem u oblastima tehnološke mikrobiologije, prehrambene biotehnologije i materijala budućnosti. Njena doktorska disertacija na temu bakterijskih izolata iz Dunava od velikog je značaja za zaštitu životne sredine, za šta je dobila Specijalno priznanje Fondacije „Doc. dr Milena Dalmacija“. Dobitnica je i Nagrade za najbolje mlade naučnike i istraživače Fonda „Dr Zoran Đinđić“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari