Realizacija projekta „Unapređenje sistema zaštite od radona u domaćinstvima Crne Gore“ u Pljevljima je počeo u subotu 27. septembra 2014 godine. Narednih deset dana u seoskim i gradskim domaćinstvima biće postavljeni detektori koji će mjeriti nivo koncentracije gasa radona koji je jako štetan za ljudski organizam, posebno za pluća.


Ovaj istraživačko razvojni projekat se realizuje u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine u domaćinstvima Crne Gore. Ekipa Istraživačkog tima iz Podgorice u saradnji sa Srednjom stručnom školom oformila je stručni tim od dvije ekipe koje su na teritoriji opštine Pljevlja počeli da postavljaju detektore za mjerenje radona. Jako je važno znati da radon nastaje u zemlji i to radioaktivnim raspadom, a područja gdje se ovaj otrovni gas javlja u većim količinama obično imaju otvorene rudničke kopove, kao što je to slučaj u Pljevljima. Ovaj projekat će u naredne dvije godine omogućiti izradu takozvane radonske mape koja će pokazati kolika je koncentracija radona u čitavoj državi.

Svjetska zdravstvena organizacija je radon proglasila prvim najvećim uzročnikom raka pluća kod nepušača i drugim najvećim uzročnikom kod pušača. Međunardona agencija za atomsku energiju kaže da svake godine u svijetu od udisanja radona u boravišnim prostorima umre 170.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari