Nakon tri decenije neizvesnosti i teškog podstanarskog života Paulina Janković, Zoran Velišić, Mihajlo Damjanović i Dragana Vlatković dočekali su sopstveni krov nad glavom, dobivši ključeve stanova u kladovskom naselju „Pesak“. U ovom naselju je podignuta montažna kuća površine oko 130 kvadrata, sa četiri nezavisne stambene jedinice pojedinačne površine po 26 kvadrata, a reč je o objektu koji je namenjen za trajno stambeno zbrinjavanje četiri socijalno najugroženije porodice sa lokala.

– To mi je najlepši novogodišnji poklon u životu, jer nikada nisam imala svoj dom. Gorak je podstanarski život, ali sam konačno doživela sreću o kojoj sam maštale punih 30 godina, ispričala je novinarima šezdesetogodišnja Paulina Jovanović.

Mihajla Damjanovića su iz Kaknja u BiH u Kladovo dovela ratna dešavanja devedesetih i u ovoj dunavskoj varoši menjao je stanove i najzad dočekao svoj krov nad glavom.

– Pune 23 godine živim kao podstanar. Nikada nisam bio stanar kolektivnog centra „Karataš“, radio sam, borio se kroz život sanjajući o sopstvenom domu. Taj san konačno je postao java, govori sa suzama u očima Mihajlo Damjanović.

Opština Kladovo je uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Danskog saveta za izbeglice uspela da skući i Kladovljane koji su u letošnjem požaru ostali na ulici.

– Mi smo prepoznali težinu problema i konkretnim merama uspeli smo da stignemo do rešenja. To je još jedna potvrda da lokalna samouprava nastoji da pomogne ljudima u nevolji. Četiri porodice kao novogodišnji poklon dobile su krov nad glavom i njihova sreća je i naša radost, naglasio je predsednik opštine Kladovo dr Dragan Budujkić prilikom predaje ključeva.

– To je deo projekta „Podrška EU poboljšanju uslova života prisilnih migranata“. Sve stambene jedinice opremljene su osnovnim nameštajem i kućnim aparatima, a investicija je vredna 180.000 evra. U narednih nekoliko meseci biće izgrađena i zgrada sa 10 stanova, a finansiraće se iz sredstava Delegacije EU u Srbiji, poručio je načelnik Opštinske uprave Kladovo Jovan Stingić.

Vlasnik montažnih kuća u mini naselju je opština Kladovo, koja je donirala građevinske parcele opremljene potrebnom infrastrukturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari