Ostaje najspornija odredba novog Zakona o slobodnom pristupu informacija 1Ministar Branko Ružić Foto: MDULS

Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja naći će se pred Vladom Srbije u toku sledeće nedelje, najavio je ministar za državnu upravu Branko Ružić.

Ružić je u Insajder debati, emitovanoj na TV N1, rekao i da će biti izbačene pojedine odredbe koje su kritikovale nevladine organizacije i poverenik Rodoljub Šabić. Ipak, najspornija odredba kojom društva kapitala u vlasništvu države, poput Koridora, EPS ili Železnica, više neće morati da dostavljaju informacije, za sada ostaje u Nacrtu zakona.

Ružić je naveo da je to u skladu sa Ustavom koji garantuje ravnopravnost preduzeća, dok je Šabić rekao da ne vidi opravdan razlog da budu izuzeta preduzeća koja raspolažu novcem građana.

„Ako Ustav garantuje ravnopravnost u poslovanju svim preduzećima, pa i onim gde je država, autonomna pokrajina i lokalna samouprava deo akcionarskog društva, zašto bi država sada svojim zakonom praktično ‘pucala sebi u nogu’ tako što bi objavljivala osetljive poslovne informacije“, rekao je Ružić.

Šabić je predočio da je pitanje ravnopravnosti privrednih subjekata na tržištu štitio i sadašnji zakon. „Zakon već podrazumeva da se uskrati pristup informacijama koje bi dovele u pitanje neki poslovni interes, neku poslovnu tajnu recimo, neku novu tehnologiju, neku organizovanu kampanju, šta god“, rekao je Šabić.

Bilo bi zanimljivo uraditi analizu zahteva javnosti u odnosu na državna preduzeća, rekao je Šabić i dodao da u 99 odsto slučajeva oni uopšte nisu vezani za nešto što bi bilo relevantno za poziciju na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari