Najteži pacijenti iz Kosovskog pomoravlja imaju potpunu zdravstvenu zaštitu u Vranju 1Briza za sve pacijente sa KiM. Foto:ZC Vranje

Poslednja događanja na severu Kosova u Banjskoj poremetila su snadbevanje lokalnih zdravstvenih ustanova neophodnim lekovima i sanitetskim materijalom. Pacijenti iz Kosovskog pomoravlja upućeni su u Zdravstveni centar u Vranju kao najbližu regionalnu zdravstvenu ustanovu čiji lekari brinu o zdravlju više od 250.000 ljudi iz sedam opština Pčinjskog okruga, ali i sa Kosova i Metohije.

Iz opština Kosovska Kamenica, Ranilug, Vitina, Ropotova u Kosovskom pomoravlju svakodnevno preko administrativnog prelaza Končulj u Zdravstveni centar u Vranju dolaze pacijenti na hemodijalizu, kao i oni sa onkološkim oboljenjima, koji su potpuno zbrinuti obzirom na aktuelnu situaciju u tamošnjim zdravstvenim ustanovama.

U Dnevnoj bolnici za hemodijalizu sa nefrologijom u Zdravstvenom centru Vranje svakodnevno uz lekarsku podršku na dijalizu dolazi devet pacijenata iz opština u Kosovskom pomoravlju.

„Od 2014. godine dolazim na dijalizu u Zdravstveni centar. Ovde nikada nisam imao probleme. Na administartivnom prelazu Končulj je bilo problema, bilo je i vraćanja, obratio sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću decembra 2022. godine, i od tada nemam problema. Redovno me puštaju da prolazim. Sada se osećan dobro, pritisak mi varira, ali sestre i doktori ovde u Vranju su visoko profesionalni i posvećeni svome poslu“, zadovoljno priča za Danas Miško Krstić (50) iz Opštine Ranilug.

Najteži pacijenti iz Kosovskog pomoravlja imaju potpunu zdravstvenu zaštitu u Vranju 2
Najteže na dijalizi u Vranju. Foto:ZC Vranje

Pri ZC u Vranju postoji i Dnevna onkološka bolnica gde pacijenti oboleli od karcionoma primaju terapiju. Ima pacijenta sa juga Srbije, Srba, Albanaca, Roma. Stalni su i konzilijarni pregledi.

„Trenutno na terapiji i kontrolama imamo oko 30 pacijenata iz Kosovskog Pomoravlja. Njima se u našoj Dnevnoj bolnici za hemioterapiju radi priprema za konzilijarne preglede, radi donošenja dalje odluke o lečenju. Radi se o sprovodenje specifičnog onkoloskog lečenja uz dostupnu terapiju i dijagnostiku“, objašnjava za Danas dr Kosta Zdravković, načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju u Vranju.

Direktor ZC u Vranju dr Saša Đorđević, podseća da ova zdravstvena ustanova regionalnog karaktera svakodnevno ima pacijente iz opština u Kosovskom pomoravlju.

„Lekari iz Domova zdravlja iz opština u Kosovskom Pomoravlju su u mogućnosti da zakazuju specijalističke preglede u našoj ustanovi. Lekarska pomoć je dostupna i svim pacijentima koji sa područja KiM imaju potrebe za time, a pogotovu u skladu sa aktuelnim dešavanjima u južnoj pokrajni“, navodi dr Đorđević.

U nedelju pregledi na novom mamografu

Preventivni pregledi za žene i muškarce biće organizovani u nedelju, 15. oktobra od 8 do 16 časova u Zdravstvenom centru Vranje, najavila je dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prilikom današnje posete Zdravstvenom centru Vranje.

Žene starije od 40 godina mogu bez zakazivanja da obave ultrazvučni pregled dojke, a muškarci stariji od 49 godina da urade PSA test koji služi za ranu dijagnostiku raka prostate.

Za sve žene starije od 40 godina, kao i kod onih kod kojih će nakon ultrazvučnih pregleda biti eventualno potrebno uraditi mamografiju, biće organizvani pregledi na novom digitalnom mamografu“ naglasio j je dr Saša Đorđević, direktor ZC Vranje.

Uzorkovanje za PSA test obavljaće se u laboratoriji u Domu zdravlja Vranje. Rezultati testa i preventivnih pregleda biće naknadno dostupni svim pacijentima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari