Koliko se čeka na mamograf u Zaječaru, Zrenjaninu, Majdanpeku, Subotici, Užicu, Nišu, Kragujevcu i Vranju? 1Mamograf u Kragujevcu, foto: Zoran Mišić

Svake godine u Srbiji oboli 5.000 žena od karcinoma dojke, a 1.600 umre. Srbija je na 18. mestu u Evropi po oboljevanju, a druga po smrtnosti žena, upozoravaju iz udruženja “Žena uz ženu”.

Preporuka je da se skrining radi kod žena od 45. godine života, mada je sve više i mlađih žena koje oboljevanju od ove bolesti.

U toku je razmatranje da se ta granica pomeri da se testiraju i žene u ranijoj starosnoj dobi.

Zaječar: Mamograf radi i nema čekanja

Kako za Danas ističe dr Jasmina Strajnić, načelnica radiološke službe u Zdravstvenom centru Zaječar, mamograf je dobijen kao donacija iz Japana pre 10 godina.

Prema njenim rečima nema čekanja pošto postoje termini koji se zakazuju preko programa Ministarstva zdravlja Srbije.

“Za pregled se ne čeka pošto postoje termini koji se zakazuju preko programa Ministarstva zdravlja, i vrlo brzo pacijenti se pozivaju. Takođe ZC Zaječar je uključen u program ovog ministarstva za skrining raka dojke gde mi pozivamo žene da po određenom protokolu dođu na pregled”.

Prema njenim rečima postoji tri načina da se dođe do pregleda – prvi je kao dijagnostika kada lekar hirurg traži pregled, drugi kada žene same žele da se pregledaju, pošto imaju određene tegobe, ili su “napipale” nešto na dojci, i treći način kada ZC Zaječar poziva određena godišta na preglede.

“Mesečno od 150 do 200 žena prođe mamografiju, oko 60 se pregleda po uputu određenog lekara, dok na skrining dojke, što je i sistematski pregled, bude pregledano oko 120 žena”, ističe ona.

Kako je ona istakla za Danas značajan broj karcinoma je otkriven na ovaj način.

Podsećamo, mamografija je rendgensko snimanje dojki. Dobijen snimak je mamogram. To je najsenzitivnija dijagnostička metoda za rano otkrivanje karcinoma dojke. Mamografijom se može uočiti tumor dok je u početnom, preinvazivnom stadijumu, milimetarske veličine i ne može se napipati.

Zrenjanin: Na raspologanju i pokretni mamograf

Zrenjaninke u svom gradu mogu da obave mamografiju na tri mesta, u državnoj opštoj bolnici, jednoj privatnoj bolnici i rendgenološkom centru.

Nakon što se mamograf u državnoj zdravstvenoj ustanovi često kvario i povike pacijentkinja što nema besplatnih pregleda, trenutno je Zrenjaninkama na raspolaganju mobilni mamograf koji je obezbedio Instutut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Koliko se čeka na mamograf u Zaječaru, Zrenjaninu, Majdanpeku, Subotici, Užicu, Nišu, Kragujevcu i Vranju? 2
Pokretni mamograf u Zrenjaninu, foto M.P.

Zbog većeg interesovanja svi termini su brzo popunjeni  sve do 13. jula, pa postoji mogućnost da će se rad mobilnog mamografa produži, nagovestili su u zrenjaninskoj opštoj bolnici, gde su naveli za Danas da će uskoro objaviti podatke koliko žena se javilo na preglede.

Za to vreme jedna od pregledanih pacijentkinja kaže da ne očekuje da zdravstvene ustanove mogu same da reše probleme sa skupom opremom.

„To u zdravstvu je sitemsko pitanje a ne neke bolnice ili doma zdravlja. To je isto kao kada slušate da nema zdravstvenog kadra, pa naravno da ga nema jer je bila zabrana zapošljavanja, ne može ni da ga bude dovoljno“, komentariše pravnica S,O,

Na pitanje kako je zakazala pregled na pokretnom mamografu i kako izgleda procedura, kaže da je ispalo sve jako jednostavno.

„Uspela sam da zakažem sebi i sestri termine, nema čekanja i nema gužvi, zapravo nema nikoga jer svi dolazimo u dogovoreno vreme. Napravljen je razmak među ženama, ne morate nikoga da sretnete. Rade dve tehničarke iz Batuta i sve je dobro organizovano. Rzultate smo brzo dobile“, objašnjava S,O,

Mamografija je najbolja i najpreciznija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalni rendgen aparat kod preventivnih pregleda ali i kod pacijentkinja sa određenim simptomima, objašnjavaju u jednoj od zrenjaninskih privatnih bolnica gde poseduju mamograf i obavljaju ovu vrstu digajnostike.

Kako objašnjavaju, redovnim pregledom i mamografijom moguće je smanjenje smrtnosti od raka dojke za 30 odsto.

Majdanpek bez mamografa, putuje se u obližnje gradove

Početkom marta, mobilni mamograf koji je pre toga bio stacioniran u Beogradu, prema dogovoru Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja „Dr Veroljub  Cakić“ Majdanpek i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ bio je dve nedelje u Majdanpeku.

Bila je to prilika da sve zainteresovane žene starosne dobi od 45 do 69 godina sa teritorije opštine Majdanpek obave mamografski pregled, bez putovanja u obližnje gradove i u druge zdravstvene ustanove jer majdanpečke zdravstvene ustanove nemaju mamograf.

-Zato što Majdanpek nema mamograf, preglede ne možemo da radimo svakodnevno, kako bismo delovali preventivno i eventualno, na vreme otkrili bolest – kazao nam je direktor Doma zdravlja Majdanpek dr Dragan Fudulović.

Na mamografske preglede žene iz majdanpečke opštine odlaze u Zdravstvene centre u Kladovu i Negotinu.

Mamograf u Kladovu, trenutno nije u funkciji, rekli su nam u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, potvrđujući da na pregled dolaze i pacijentkinje iz majdanpečke opštine, a u Negotinu mamograf radi.

Subotica: Bez termina za preventivne preglede karcinoma dojke u bolnici

U Opštoj bolnici Subotica već neko vreme nema termina za mamografiju, pa lekari opšte prakse u ambulantama ne mogu da upućuju pacijente na ovu vrstu preventivnog pregleda. Međutim, oni mogu ispisati uput kod hirurga koji nakon pregleda može pacijentkinje da uputi na mamomgrafiju ili ultrazvuk.

Prema informacijama koje smo dobili od pojedinih pacijentkinja, na pregled se čeka od 7 do 14 dana, kao i da to za sada funkcioniše u nekom razumnom roku.

Međutim, Klinički centar Vojvodine ustupio je Domu zdravlja Subotica jedan pokretan mamograf koji se nalazi u naselju Bajmok, kod Subotice, ali preventivne preglede na njemu mogu da obave i žene iz Subotice i okolnih mesta.

„Bez obzira što je namenjen meštankama ruralnih sredina Bajmoka i okolnih naselja, i žene iz gradskih sredina koje budu izrazile želju za ovim vidom preventivnog pregleda mogu da zatraže termin kod svog izabranog lekara“, rečeno je u junu u Domu zdravlja Subotica.

Mamografsko snimanje u ambulanti u Bajmoku počelo je krajem juna, a iz Doma zdravlja Subotica su početkom jula naveli da je odziv dobar, da se do sada prijavilo oko 500 žena, a da se u toku dana obavi 20 mamografskih pregleda.

Takođe, u Domu zdravlja Subotica je najavljeno da će mamografsko skeniranje biti obustavljeno od 15. jula do 15. avgusta zbog godišnjih odmora, a da će se nakon toga nastaviti sve dok bude zainteresovanih žena za ovaj preventivni pregled.

Prijava za mamografsko skeniranje moguća je kroz zakazivanje termina kod svog izabranog lekara, ili pozivom na brojeve telefona: 024 552 791 i 065 9185 600, svakog radnog dana, do 14 časova.

Za razliku od Subotice gde nema termina za mamografiju, u Domu zdravlja „Dr Janoš Hadži“ u Bačkoj Topoli usluga mamografskog snimanja je dostupna i za pacijentkinje iz Malog Iđoša, Lipara, Kule, i drugih mesta gde ne postoji mamograf, a na pregled se čeka oko mesec dana.

Užice:  Mamograf ponovo u kvaru

Mamograf u Opštoj bolnici Užice trenutno ne radi, zbog kvara koji, kako je Danasu rekla dr Nataša Gagović, v.d. direktora Zdravstvenog  centra Užice, serviseri otklanjaju u Beogradu.

„Mamograf je bio u kvaru od 1. juna, pa je popravljen 27. juna, ali ubrzo se ponovo pokvario. Popravka je u toku i, prema infromacijama od servisera,  trebalo bi da se završi naredne sedmice“, kazala je za Danas dr Gagović.

Takav pregled je deo primarne zdravstvene zaštite i mamografi se nalaze u domovima zdravlja, ali u Užicu takav aparat je u Opštoj bolnici, u kojoj se leče i pacijenti iz drugih mesta u Zlatiborskom okrugu.

Koliko se čeka na mamograf u Zaječaru, Zrenjaninu, Majdanpeku, Subotici, Užicu, Nišu, Kragujevcu i Vranju? 3
Pokretni mamograf u Užicu, foto: Nenad Kovačević

Kako on trenutno ne radi, pacijentkinje, kojima je taj pregled neophodan,  prinuđene su da za to plate 5.000 dinara u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u gradu ili da odu u Požegu, u privatni radiološki dijagnostčki centar u kome ista usluga košta 4.000 dinara.

Troškovi pregleda u privatnim zdravstvenim ustanovama, podseća dr Gagović, ukoliko je ta dijagnostilka procedura bila hitna, pacijentkinjama se refundiraju.

Kada mamograf u bolnici radi, objašnjava naša sagovornica, na pregled se čeka do trideset dana, kako je to zakonim predviđeno.

„U užičkoj bolnici, od početka ove godine, urađeno je 360 dijagnostičkih mamografskih pregleda, ali skrininga nije bilo. Tokom pandemije, a zbog tadašnjih uslova rada i drugačijeg angažovanja medicinskog osoblja, skrining, odnosno preventivni pregled, bio je organizovan samo u avgustu 2020. godine kada je obavljeno 126 takvih pregleda. Tokom 2021. godine nije bilo skrininga, ali obavljena su 892 dijagnostička mamografska pregleda“, kazala je za Danas dr Gagović.

U Zavodu za zaštitu javnog zdravlja Užice podsećaju na to da je Dom zdravlja Užice, obuhvaćen Nacionalnim programamom za organizovani skrining karcinoma dojke, koji se sprovodi u populaciji žena životne dobi od 50 do 69 godina.

Prema informaciji koju je Danasu dostavio taj Zavod, a na osnovu izveštaja koje mu dostavlja užički Dom zdravlja, u okviru skrininga, od 2016. do 2020. godine, u gradu je obavljeno 5.546 mamografskih pregleda.

U 2016. godini bilo je 1.427, naredne 1.367,  potom 1.023, pa 1.084, a 2020. godine 645 skining pregleda. U 2021. i 2022. godini, objašnjavaju u užičkom Zavodu, obustavljeni su skrining pregledi, zbog epidemije korona virusa.

Tokom tih pregleda, navodi se u informaciji Zavoda, otkriveno je 236 novoobolelih žena. Tako je 2016. godine bilo 46, naredne 66, koliko i 2018. godine, a 2019. godine 58 novih slučajeva bolesti.

U tom perodu, od karcinoma dojke je umrlo 87 žena. U 2016. godini preminule su 24 žene, koliko i naredne godine, 2018. godine 19, a 2019. godine 20 žena.

Niš: I pokretni i stacionarni mamograf

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC)u Nišu rade pokretni  i stacionarni mamograf, a na ova dva medicinska aparata za rano otkrivanja raka dojke u ovoj godini je pregledano 3.704 žena.

„Na pokretnom mamografu do sada je pregledano 2.763 pripadnice  lepšeg pola, a na stacionarniom aparatu u Centru za radiologiju 941 žena. U toku prošle godine čak 13.000 žena je imalo dijagnostiku na pokrentom mamografu, kao i 2.294 na stacionarnom“, navode iz pres službe UKC.

Na ovu dijagnostičku proceduru se ne čeka dugo, posebno žene koje lekari upućuju sa oznakom hitno odmah idu na mamograf.

U jugoistočnoj Srbiji godišnje se kod oko 500 žena otkrije karcinom dojke, a kako naglašavaju onkolozi to je konstantna broj već nekoliko godina.

Jelena Cvetković iz Niša ima 33 godine, ali joj je pre dve godine otkriven karcinom dojke.

„Imam troje dece i nisam išla na preventivne preglede. Na sreću, veoma rano sam sam otkrila promenu na dojci, operisana sam i sad sam dobro. Veoma je važno da se što više radi na prevenciji, kako bi što veći broj žena išao na preglede na mamografu. Za uspešno lečenje raka dojke veoma je važno da  bude otkriven u što ranijoj fazi“, priča ova mlada žena.

Kragujevac: Rade dva od tri mamografa, u najavi i pokretni

U kragujevačkom zdravstvenom sistemu postoje tri mamografa: u Univerzitetskom kliničkom sentru, Domu zdravlja i Zastavinoj medicini rada, s tim što ovaj poslednji nije u funkciji već godinama.

Mamograf u UKC Kragujevac je jedini koji je radio sve vreme pandemije i gde su žene iz Kragujevca i šire okoline mogle u ovoj ustanovi tercijalne zdravstvene zaštite da obave preglede i dajgnostiku mamografijom.

U Domu zdravlja, kao ustanovi primarne zdravstvene zaštite mamograf radi u ATD-e u naselju Bubanj ali je tokom pika pandemije kovida bio van funkcije jer je u ovom zadnju smeštena najveća kovid ambulanta u Kragujevcu i Šumadiji u kojoj je samo, od početka korone do kraja marta ove godine pregledano više od 250.000 potencijalnih kovid pacijenata, pa je fizički bilo nemoguće da se na njemu obaljaju pregledi, o čemu je Danas već pisao.

Od početka aprila ponovo je u funkciji.

– Kapacitet je 10 pregleda dnevno i na našem mamografu se vrši dijagnostika a ne skrinizi i preventivni pregledi, jer dolaze žene koje su već nešto „osetile” ili „opipale”. Kod nas se na mamograf dolazi sa uputom od lekara opšte prakse ili ginekologa i ne čeka se na pregled ili zakazuje mamografija jer ima dovoljno slobodnih termina, kaže za Danas Danijela Petrović, portparolka Doma zdravlja Kragujevac.

Od kako je mamograf Doma zdravlja ponovo dostupan na njemu je do sada obavljeno 580 pregleda žena iz Kragujevca ali i svih ostalih opština Šumadijskog okruga: Aranđelovca, Topole, Knića, Batočine, Lapova i Rače.

Aparat u „Zastavinom” Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ne radi odavno. Njega je Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije izbacila iz upotrebe još pre nekoliko godina. On ni ne sme da se koristi jer je tehnički neispravan, kvar na njemu nemože da se otkloni ili popravi a proizveden je 1996. godine.

U Zavodu imaju radiologe i želja im je da što pre nabave mamograf.

– Kao rukovodilac ustanove uključujući i čitav menadžment zajedno sa Skupštinom društva naše ustanove, našim osnivačem – Gradom Kragujevcem, Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i potencijalnim donatorima, činimo sve da, u narednom periodu i naša Zavod nabavi mamograf, kaže za Danas doktorka Nada Milovanović direktorka ZZZR.

Inače, u Kragujevcu ni jedna privatna ordinacija ili klinika nema mamograf a takođe se do sada nisu organizovali pregledi u mobilnom mamografu.

To će se od 18. juna promeniti. Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović najavljuje dolazak pokretnog mamografa u ovu ustanovu u kojoj će ostati mesec i po dana.

– Mobilni mamograf će biti smešten u krugu Kliničkog centra kod Instituta i preventivni pregledi će se obavljati svakoga dana, uključujući i subote i nedelje. Njegov kapacitet je 60 pregleda dnevno i na njemu će moći da se pregledaju sve žene starije od 45 godina ne samo iz Kragujevca već i svih ostalih opština i gradova u našem Okrugu, najavljuje ona.

Broj žena obolelih od karcinoma dojke u Kragujevcu niko nije ovlašćen da zvanično objavi a u Institutu za javno zdavlje uputili su nas na Institut „Batut” koji jedini raspolaže tačnim i proverenim informacijama (po godinama) za područje čitave Srbije.

Vranje: Mamograf ne radi zbog rekonstrukcije bolnice

Mamograf u Vranju trenutno nije u funkciji, zbog rekonstrukcije u paviljonskom delu Opšte bolnice koja je u toku. Služba za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku nije izmeštena, odnosno preseljena iz postojećih prostorija, pre svega zbog zahtevnosti atesta potrebnih za rad svih aparata u našoj službi, kao i zbog nemogućnosti da se jedan deo mamografa koji je neophodan za njegov rad uklopi, uzimajući u obzir specifične uslove u kojima služba funkcioniše za vreme rekonstrukcije, rekao je za Danas načelnik Službe za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku, Nebojša Milosavljević.

Koliko se čeka na mamograf u Zaječaru, Zrenjaninu, Majdanpeku, Subotici, Užicu, Nišu, Kragujevcu i Vranju? 4
Dom zdravlja Vranje, foto: Dušan Pešić

Milosavljević je dodao da je Zdravstveni centar (ZC) Vranje u skrining programu kada je u pitanju rak dojke, koji realizuje Ministarstvo zdravlja, i da će ova ustanova „vrlo brzo dobiti novi, digitalni i kvalitetniji mamograf“.

„U ZC Vranje ne postoji lista čekanja, postoji lista zakazivanja i u odnosu na nju se, u roku od 15 dana, svi pregledi završavaju. Podsećam da je ZC Vranje pre proglašene pandemije imao odaziv na skrining raka dojke mamografijom oko 60 odsto, dok se prosek na nivou države kretao od 35 do 45 odsto“, rekao je Milosavljević.

Iz vranjskog ZC podsećaju da je u periodu od 1. oktobra do 15. novembra 2021. godine „na pokretnom digitalnom mamografu za 45 dana pregledano 2.500 žena iz Pčinjskog okruga“.

Po podacima Dnevne bolnice za hemioterapiju Vranje, u periodu od 2018. do 2021. zabeleženo je 312 slučajeva karcinoma dojke: 85 u 2018, 78 u 2019, 61 u 2020, a u prethodnoj godini 88.

„Starost bolesnica sa kancerom dojke je 25 do 80 godina života. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, izlečenje je moguće u visokom procentu, preko 95 odsto. Primećeno je da se veliki broj bolesnika javlja u uznapredovaloj fazi bolesti, sa već verifikovanim sekundarnim depozitima, što ide u prilog tezi da je zbog pandemije obim preventivnih pregleda smanjen. Posle pandemije korona virusa biće pandemija onkoloških bolesnika“, rekli su za Danas iz ZC Vranje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari