Najveća maketa na Balkanu, koja prikazuje jedan virtuelni grad sa svim njegovim sadržajima, izložena je u Požarevcu gde za ovu atrakciju, koja se prostire na preko 50 kvadratnih metara, vlada izvanredno interesovanje dece ali i odraslih.


Borivoje Vujić svoju strast prema modelarstvu gaji od osnovne škole. Kako je on rastao tako je rasla i njegova ljubav prema pravljenju minijatura iz stvarnog života, ali i umešnost u tom poslu, takođe. Dve decenije je pravio makete kao pojedinačne objekte, a kada se penzionisao, odlučio se da pokrene jedan ovako veliki projekat pod nazivom ”Svet oko nas”. -Izrada ove velike makete, trajala je deset godina, od 1990 do 2000. godine i od tada ima ovakav izgled. Prvi put je postavljena u Pionirskom gradu u Beogradu gde je izazvala veliku pažnju. Pošto u prestonici već postoji veliki kulturni i edukativni sadržaj želeo sam da ovu maketu vide i deca iz unutrašnjosti i zato sam ovde kod vas u Požarevcu, kazao je autor makete Borivoje Vujić koji je kazao da su mu pored dece najviše pohvala upućivali strani turisti. Maketa inače prikazuje život i rad ljudi u jednoj gradskoj ali i seoskoj sredini. Tu se mogu naći i svi oni sadržaji koji deca uče iz predmeta Svet oko nas i Poznavanje prirode jer su ovde verodostojno i u srazmeri prikazani objekti koji se nalaze i u Srbiji ali i van nje.

Pored objekata, autor je verodostojno prikazao i razne situacije poput utakmica različitih sportova, biciklističke trke, venčanja u crkvi, štrajka radnika, sudara automobila, popravki krova i slično. Zanimljivo je da je za sve posetioce upriličena i jedna nagradna igra a cilj je pronaći sakrivenu lisicu. Tokom obilaska kroz interesantna pitanja i odgovore obrađuju se nastavne teme. Pored makete, izloženo je i 700 Barbi lutaka kao i 2.000 minijaturnih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari