Austrija je u prvih šest meseci ove godine, što se stope zaposlenosti tiče, postigla neočekivani rezultat, odnosno zauzela prvo mesto među državama Evropske unije. Sa 3,5 miliona zaposlenih, i smanjenja broja nezaposlenih na 262.000, ili 11.000 manje nezaposlenih građana u odnosu na isti period prošle godine, Austrija je uspela da stopu nezaposlenosti svede na samo četiri odsto i pretekne Holandiju koja je prema tradiciji imala najmanji broj nezaposlenih građana. U okviru 27 članica EU prosečna stopa nezaposlenosti je 9,4 odsto.

Pad broja nezaposlenih se odrazio gotovo u svim privrednim oblastima. Najveće smanjenje stope nezaposlenosti, od 20 odsto zabeleženo je u proizvodnji, zatim u građevinarstvu (smanjenje za 8,8 odsto), trgovini (smanjenje za 4,3 odsto) i turizmu (smanjenje za 3,9 odsto).

Na drugoj strani, u zdravstvu i socijalnoj delatnosti nastavljen je trend rasta stope nezaposlenosti, koja je u odnosu na prošlu godinu povećana za 5,1 odsto. Gledano prema pokrajinama, do značajnog smanjenja stope nezaposlenosti je došlo u onima sa razvijenom industrijom (što se tumači kao rezultat proizvodnje komponenata za nemačku industriju), kao što su Forarlberg, u kojoj je stopa nezaposlenosti smanjena za 21,5 odsto, Gornja Austrija, gde je stopa nezaposlenosti smanjena za 13,8 odsto, i Štajerska, u kojoj je stopa nezaposlenosti smanjena za 12,9 odsto. Nasuprot tome, do rasta broja nezaposlenih došlo je u Koruškoj i Beču, u kojem je broj nezaposlenih porastao za 6,9 odsto. Zavisno od uzrasta, kod mladih između 15 i 24 godine stopa nezaposlenosti je smanjena za 7,1 odsto, a kod starijih od 45 godina stopa nezaposlenosti smanjena je za 1,4 odsto. Dok je kod muškaraca stopa nezaposlenosti smanjena za 4,3 odsto, kod žena je ta stopa smanjena za 1,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari