Najveći pad u procentu vakcinisane dece u poslednjih 30 godina 1foto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Procenat dece koja su primila redovne vakcine zabeležio je najveći pad u poslednjih 30 godina, pokazuju podaci Unicefa i Svetske zdravstvene organizacije.

Tokom prošle godine 25 miliona dece propustilo je jednu ili više doza DTP vakcine – vakcine koja se daje protiv difterije, tetanus i velikog kašlja.

Godinu dana ranije jednu doza DTP-a propustilo je 23 miliona dece, a u 2019. godini 19 miliona dece. To je pad od pet odsto u periodu od dve godine.

Činjenica da je u 2021. godini najveći broj dece do sada ostao bez jedne od najvažnijih vakcina je poziv za uzbunu.

– Svedočimo najvećem padu u imunizaciji dece u poslednjih mnogo generacija. Posledice će se meriti životima – kazala je Ketrin Rasel, izvršna direktorka Unicefa.

Ona je kazala da dok se očekivao pad zbog pandemije kovida, ono što se vidi jeste da se smanjenje obuhvata imunizacijom nastavlja.

-Kovid 19 nije opravdanje – kazala je ona, ističući da propušteno mora da se nadoknadi ili će doći do novih epidemija, većeg broja bolesne dece, i novog pritiska na zdravstveni sistem.

Najveći broj dece koji je propustio vakcinaciju živi u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Opala je pokrivenost i vakcinom protiv morbila. Prvu dozu je u 2021. godini primilo 81 odsto dece što je najniži nivo od 2008. godine.

Ovo znači da je 24,7 miliona dece propustilo prvu vakcinu protiv morbila (što je preko pet miliona više nego 2019). Još skoro 15 miliona nije primilo drugu dozu.

Posledice se već vide s obzirom na pojavu epidemija morbila u poslednjih 12 meseci.

Smanjio se i broj dece koja su primila HPV i vakcinu protiv dečije paralize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari