Najveći požar u istoriji Slovenije: Zbog vatre evakuisano nekoliko sela 1EPA-EFE/NUNO ANDRE FERREIRA

Gotovo cela Evropa pod udarom je toplotnog talasa, a šumski požari progutali su desetine hiljada hektara. Slovenački region Kras bori se s nezapamćenim požarom, koji je dosad zahvatio više od 2.000 hektara.

U gašenju požara pomagao je i hrvatski kanader koji je zbog gustog dima i nepreglednog neba morao da se vrati u Pulu. U pomoć je stigao i helikopter hrvatske vojske.

Iako je vatra još daleko od naselja, odlukom civilne zaštite određena je evakuacija stanovnika iz sela koja se nalaze na području požara, piše HRT.

Sivo nebo nad Krasom, a pred vatrogascima još jedna besana noć. Kako bi obuzdala najveći požar u istoriji Slovenije, vojska je već potrošila više od pola miliona litara vode. U opštini Miren-Kostanjevica evakuisano je nekoliko stotina građana.

– Glavni problem nam je voda, zbog čega smo aktivirali sve raspoložive cisterne. Pomaže nam i vojska i privatne firme, rekao je Marjan Šarec, ministar obrane Slovenije.

– Požari se pojavljuju širom Evrope, zbog čega je sistem Evropske unije za hitne intervencije preopterećen. Srećom, Slovenija ima mnogo vatrogasaca, istakao je Robert Golob, premijer Slovenije.

Vatra je uzrokovala detonaciju brojnih eksplozivnih naprava iz Prvog svetskog rata zaostalih na području Krasa. Požar se u Sloveniju proširio nošen vetrom iz susedne Italije. U Toskani je toekom noći evakuisano 500 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari