Najviše osmaka izabralo biologiju kao treći test na maloj maturi 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DR)

Najveći broj učenika osmog razreda opredelio se da će kao treći test na završnom ispitu polagati biologiju, tačnije 38 odsto (24.307 učenika), sledi geografija sa 28 odsto (18.243 učenika) i istorija sa 16 odsto (10.544 učenika). Devet odsto malih maturanata (5.999 učenika) je izabralo hemiju, a osam procenata (5.270) se odlučilo za fiziku.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da je 64.363 učenika osmog razreda odabralo jedan od pet predmeta koji će polagati kao treći test na završnom ispitu, a 197 se nije izjasnilo.

Elektronskim putem, preko portala Moja srednja škola, stiglo je 70,7 odsto prijava (45.532), a 29,3 odsto učenika (18.831) se prijavilo direktno u školi.

Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, mogli su od 1. do 30. decembra 2022. godine da se izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći na završnom ispitu.

„U narednom periodu, ukoliko neko iz određenih i opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da se prijavi, ne treba da brine, imaće mogućnost da to obavi u školi od 23. do 27. januara. U tom periodu učenici će moći da provere svoj izbor – rekao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Oni koji se predomisle mogu da promene izbor predmeta koji će polagati kao treći na maloj maturi 30. i 31. januara, a tada će moći i da se ispravi opredeljenje ako je kojim slučajem došlo do greške. To će moći da se uradi samo u školama.

Nakon toga, na sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi biće objavljena konačna izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu.

Pomoćnik ministra je podsetio da svi učenici mogu da se pripremaju za završni ispit putem platforme eVežbaonica – http://www.evezbaonica.zvkov.gov.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari