Tutinska opština sledeće godine u svom budžetu imaće 987.990.345 dinara. Tim sredstvima finansiraće se 15 programa i u okviru njih desetak programa. Prema planiranim izdvajanjima, centralno mesto zauzima putna infrastruktura. Za ovaj program planirano je ulaganje od 233,3 miliona dinara. Tim sredstvima finansiraće se održavanje puteva, izgradnja lokalnih saobraćajnica, izgradnja pešačkih staza kod osnovnih i srednjih škola, tehničko rešenje za saobraćaj u naselju Crkvine i rekonstrukcija tri mosta u tom naselju..


Po planiranim izdvajanjima slede komunalne delatnosti. Ovaj program za pet oblasti (vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama, javna rasveta, javna higijena i uređivanje i održavanje zelenila) imaće na raspolaganju više od 100 miliona dinara Najviše će biti uloženo u poboljšanje vodosnabdevanja, 32,2 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansiran završetak filterskog postrojenja, izgradnja vodovoda za naselja Kleče i Velje Polje, izgradnja vodovoda na seoskom području i održavanje vodovodne infrastrukture. Sa 27 miliona dinara biće finansirani nastavak izgradnje kolektora za otpadne vode i izgradnja i održavanje kanalizacione mreže na gradskom i seoskom području. Javnoj rasveti namenjeno je 20,2 miliona dinara, javnoj higijeni 26,5 i milion dinara biće potrošeno za uređivanje i održavanje zelenila.

Za program lokalnog razvoja i prostornog planiranja predviđeno je nešto više od 57,2 miliona dinara. Za strateško, prostorno i urbanističko planiranje predviđena su tri miliona dinara, a više od 54,2 miliona namenjeno je uređivanju građevinskog zemljišta i ta sredstva biće prebačena Direkciji za urbanizam i izgradnju. Program razvoja poljoprivrede dobiće više od 33,6 miliona dinara. Sredstva su namenjena Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela, podsticaj poljoprivredne proizvodnje, unapređivanje uslova za poljoprivrednu delatnost, sanacija poljskih puteva i izgradnja objekata za sušenje lekovitog bilja i za mašinski prsten na Pešteri. U opštinskoj kasi 16,2 miliona namenjeno je lokalnom ekonomskom razvoju. U okviru ovog programa devet miliona namenjeno je finansiranju stručne prakse, šest miliona za javne radove i 1,2 miliona dinara za unapređenje GIS-a. U turističku delatnost biće uloženo više od 2,7 miliona dinara, a zaštita životne sredine imaće 8,4 miliona dinara. Za predškolsku ustanovu namenjeno je više od 45,4 miliona dinara, a za osnovno i srednje obrazovanje više od 74 miliona dinara. Sedam osnovnih škola za rekonstrukciju i nabavku opreme dobiće nešto više od 64 miliona dinara i 10 miliona namenjeno je za funkcionisanje dve srednje škole.

U okviru programa socijalne zaštite, 14,9 miliona namenjeno je za rad Centra za azil, pet miliona dinara biće izdvojeno za jednokratnu i trenutnu pomoć, 2,5 miliona dinara namenjeno je Školi sa domom za decu oštećenog sluha, milion i po dobiće humanitarne organizacije i više od 1,6 miliona dinara namenjeno je kuhinji Crvenog krsta koja ima 500 korisnika. U okviru ovog programa biće realizovano i pet projekata čija je vrednost viša od 10 miliona dinara. Projekat za pomoć u kući starijim osobama vredan je 2,5 miliona, 5,8 miliona dinara biće uloženo u izgradnju tri montažne kuće za povratnike i raseljene i za upošljavanje ovih lica namenjeno je još 2,2 miliona dinara, za izradu Lokalnog akcionog plana za ostvarivanje rodne ravnopravnosti namenjeno je 115 hiljada i 107 hiljada biće uloženo u projekat za ekonomsko osnaživanje žena. Primarnoj zdravstvenoj zaštiti namenjeno je 10 miliona dinara.

U programu razvoja kulture 8,1 milion namenjeno je biblioteci „Dr Ejup Mušović“ i još 1,3 miliona za dva projekta (izdavačka delatnost i bosanski jezik), a 13,4 miliona dinara dobiće Multimedijalni centar. za svoje aktivnosti i sa još 570 hiljada biće finansirana tri projekta: Festival dečije muzike „Otvoreno srce“ (320 hiljada) i po 123 hiljada dinara dobiće projekti „I ja imam talenat“ i „Na zlatnom ćilimu“. Programu za sportske aktivnosti namenjeno je 21,8 miliona dinara i još 10,2 miliona dinara biće uloženo u projekte izgradnje sportske hale u Tutinu i balon sale u naselju Crkvine.

Za finansiranje rada lokalne samouprave i njenih tela predviđeno je više od 299,3 miliona dinara. U ovom poglavlju posebnu pažnju zaslužuju tri projekta: stipendiranje studenta i izgradnja I i II faze zgrade opštine. Za stipendiranje studenata biće izdvojeno pet miliona dinara, u završetak prve faze zgrade opštine biće uloženo 40 miliona, a druge faze 30 miliona dinara. Od ukupno planiranih sredstava u opštinskoj kasi, skoro polovina, 452,7 miliona dinara, treba da stigne iz republičkog budžeta.

Ovaj prilog sufinansira opština Tutin

Stipendiranje studenata

Za finansiranje rada lokalne samouprave i njenih tela predviđeno je više od 299,3 miliona dinara. U ovom poglavlju posebnu pažnju zaslužuju tri projekta: stipendiranje studenta i izgradnja I i II faze zgrade opštine. Za stipendiranje studenata biće izdvojeno pet miliona dinara, u završetak prve faze zgrade opštine biće uloženo 40 miliona, a druge faze 30 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari