Naknada od dva miliona dinara za izgubljenu ljubav 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U vreme kada je Nemačka bila pred okupacijom Sudetskih oblasti, a četiri sile na pragu rata, vladao je izuzetan optimizam i svi razgovori državnika kao glavni fokus imali su očuvanje mira.

„Sporazum je potpisan“, „Okupacija Sudetskih oblasti počinje prvog oktobra“, „Čehoslovačkim predstavnicima predata karta sa obeleženim mestima koja će zaposesti nemačka vojska“, glavni su naslovi izdanja dnevnog lista Vreme za 30. septembar 1938. godine.

Naknada od dva miliona dinara za izgubljenu ljubav 2

„Četvorna konferencija u Minhenu donela je konkretno rešenje o evakuaciji sudetskih krajeva. Rešeno je, u principu, da se izvrši sibolično zaposedanje većeg dela čehoslovačke teritorije, u kojoj žive Sudetski Nemci, od strane nemačkih trupa. Ovo zaposedanje počeće 1. oktobra“, istaknuto je na prvoj strani ovog lista.

Među državama u ovom momentu vladalo je uverenje da je mir obezbeđen,  a nastavljeno je sa sastancima, te su Hitler i Musolini imali sastanak u vozu, u okviru kojeg su „imali prilike da za sve vreme vožnje do Minhena konferišu.“

„Kako se saznaje, g. g. Hitler i Musolini razgovarali su izvesno vreme potpuno sami“, stoji na strani tri Vremena.

U Hitlerov dom stigli su i Čemberlen i Daladje, te je započetk prvi razgovor četvorice državnika. Nakon ponoći potpisan je i sporazum.

Tu je i vest da je sud u Bermingemu dosudio glumici Meri Sajlon naknadu od dva miliona dinara zato što ju je napustio verenik. Visina naknade utvrđena je na osnovu „jedne originalne ljubavne aritmetike“.

Ova glumica stupila je u vezu sa milionerom Henrijem Bauntijem, planirajući da jednog dana raskine sa njim i za to dobije bogatu naknadu.

Ona ga je terala da joj piše ljubavna pisma i bila pažljiva i ljubazna prema njemu sve dok joj on nije obećao brak. Nakon toga, njeno ponašanje se potpuno promenilo, kako bi navela Bauntija da raskine sa njom.

Nakon raskida, Sajlon je odmah tužila svog bivšeg verenika i tražila „naknadu za izgubljenu ljubav“. U ljubavnim pismima koja je dobijala, ona je podvukla sintagme „draga moja“, „srce moje“ i „dušo moja“. Prvu je procenila na 25.000 dinara, drugu 30.000 dinara, a treću na 35.000 dinara.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Izdanje lista Pravda od 30. septembra 1938. godine nije dostupno u digitalnim arhivama.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari