Nakon sankanja na spomen-groblju u Sremskoj Mitrovici, najavljene kulturne i obrazovne akcije 1Foto: mitrovica.info

Predstavnici Sremske Mitrovice, Muzeja žrtava genocida i Zavoda za zaštitu spomenika kulture ocenili su da postoji potreba za većom aktivnosti na afirmaciji kulture sećanja na streljane u tom gradu u Drugom svetskom ratu.

To je saopšteno nakon što se pojavila informacija o skrnavljenju tog spomen-groblja sankanjem građana na njemu.
Predstavnici grada i dve ustanove su na sastanku, kako je danas preneo Muzej u saopštenju, dogovorili čitav niz akcija u oblasti kulture, obrazovanja i informisanja, koje će, počev od februara, zajednički organizovati Grad i Muzej.

Kako su dodali, definisan je program aktivnosti na očuvanju kulture sećanja na žrtve genocida koji je hrvatska država sprovela nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, a poseban akcenat stavljen je na žrtve „zloglasne akcije ratnog zločinca Viktora Tomića“ u avgustu i septembru 1942. godine.

Na Spomen-groblju streljanih u Sremskoj Mitrovici sahranjeno je oko 7.950 srpskih, jevrejskih i romskih žrtava „hrvatskog ustaškog genocida i nemačkog nacističkog terora, među kojima je i poznati srpski slikar Sava Šumanović, kao i četiri narodna heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari