NAPA: Stručno usavršavanje 6.000 zaposlenih u javnoj upravi 1Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Nacionalna akademija za javnu upravu organizovaće ove godine obuku za stručno usavršavanje oko 6.000 zaposlenih u javnoj upravi, što je trećinu više nego 2018. godine, a prvi put će treninzi biti omogućeni i onima koji rade u lokalnim samoupravama, izjavio je danas v.d. direktor te institucije Dražen Maravić.

„Prošle godine obuku je pohađalo oko 4.000 službenika javne uprave kroz oko 200 obuka čiji je cilj bio da unaprede njihova znanja u oblastima kao što su javne finansije, sistem javne uprave, upravljanje međunarodnom razvojnom pomoći i fondovima EU, e-uprava i digitalizacija“, kazao je Maravić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, plan je da se u ovoj godini radi i na unapređenju kapaciteta uprave na lokalnom nivou u oblastima kao što su investicije u lokalnoj samoupravi, obavljanje i razvoj komunalnih delatnosti, stanovanje i stambena podrška, zaštita životne sredine, poljoprivreda i ruralni razvoj, upravljanje opštinskom imovinom.

„U toku je i realizacija projekta čiji je cilj da se napravi tzv. indeks usluga, koji će nam omogućiti da izmerimo zadovoljstvo korisnika, građana i privrede, radom javne uprave, odnosno otklonimo eventualne manjkavosti i poboljšamo rad“, kazao je Maravić i naveo da se projekat radi uz pomoć Fonda za razvoj dobre uprave Velike Britanije.

Maravić je istakao i da je na sajtu Nacionalne akademije za javnu upravu pokrenuta anketa „Šta nas najviše muči?“ (www.stanasnajvisemuci.rs), čijim popunjavanjem građani mogu da rangiraju ponuđene javne usluge prema tome koliko su (ne)zadovoljni njihovim kvalitetom i na taj način daju svoj glas prilikom izbora onih usluga koje najpre treba pojednostaviti, unaprediti njihov dizajn, ali i onih gde treba raditi sa zaposlenima u javnoj upravi kako bi poboljšali odnosa sa građanima.

„Za dve usluge koje budu izglasane kao najproblematičnije, biće održani treninzi za javne službenike koje o tim uslugama odlučuju, kao i za one koje te usluge neposredno pružaju građanima“, kazao je on.

Kako je objasnio, ti treninzi Nacionalne akademije za javnu upravu predstavljaće uvod u novi pristup u javnoj upravi, tzv. učenju kroz rad, čiji je cilj da se na inovativan način radi na profesionalnom razvoju javnih službenika, koji će pre svega biti usmeren ka redizajnu javnih usluga, digitalizaciji i većoj orijentisanosti službenika ka građanima.

Zaposlenima u javnoj upravi će, kako je najavio, u skladu sa razvojem modernih tehnologija, biti omogućeno da obuci pristupe i preko mobilnog telefona, kao i on-lajn testiranje.

„Dobar rad javne uprave preduslov je i da investitori u većem broju dolaze u Srbiju i garant da će ralizacija njihovih ulaganja biti lakša i brža“, kazao je Maravić.

Primarna ciljna grupa, za koju Nacionalna akademija priprema i sprovodi obuke, su oko 22.400 državnih službenika na republičkom nivou i oko 25.000 službenika iz lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari