"Neki čovek rekao 'bu' i bio neprijatan": Sagovornici Danasa o Vučićevoj reakciji na napad na novinara Mladena Savatovića 1Foto: Antonio Ahel/ATA/images

Novinar N1 Mladen Savatović bio je verbalno i fizički napadnut na protestu koalicije Srbija protiv nasilja u ponedeljak, što su gledaoci te televizije mogli da vide u programu, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potom za taj napad rekao da je „neki čovek rekao `bu` i bio neprijatan“.

„Samo razmislite – neki čovek bio neprijatan prema nekom novinaru N1 i rekao mu `bu`. A zamislite da je neko to uradio, kao što rade, čuo sam da su uradili novinarima Informera i ne znam kome i to mnogo teže od toga. Niko nije reagovao, svi ćute. Ovaj novinar s pravom kaže – pozvaću policiju i policija će da reaguje. I oni znaju da moraju da se oslone na policiju na pravdu i na svoju državu, iako tu državu po zadatku moraju da pljuju po ceo dan. Na kraju svi znaju da im je država dobra i da od države samo dobro mogu da očekuju“, rekao je Vučić.

Relativizacija napada na novinare

Sagovornici Danasa smatraju da je relativizacija napada na novinare nedopustiva, posebno kada dolazi od predstavnika vrha vlasti.

Veljko Milić, direktor za pravne poslove NDNV-a, ističe da je veliki broj napada na novinare motivisan neodgovornim ponašanjem političara prema novinarima.

„Zbog toga je posebno opasno kada političari relativizuju napade na novinare jer na taj način šalju poruku da su takva ponašanja dozvoljena, i ohrabruju druge da se neprimereno ponašaju prema novinarima“, ukazuje Milić.

Dragana Čabarkapa, izvršna direktorka Sindikata novinara Srbije (SINOS), naglašava da novinari na ulici ili bilo gde na radnom zadatku, moraju da budu zaštićeni kao svi oni koji imaju zaštitu na svom poslu.

„Dakle, niko ne sme da ih napada, niko ne sme da ih vređa, niko ne sme na bilo koji način da ih ugrožava i niko ne sme na bilo koji način da to omalovažava. To važi za sve, posebno za predsednika države „, ističe Čabarkapa.

U svakoj prilici relativizacije svega i svačega

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a, navodi da za razliku od političara koji su u stanju da u svakoj prilici relativizuju sve i svašta, i o svakom događaju sklope konstrukciju koja im u tom trenutku odgovara, Udruženje novinara Srbije jasno, principijelno i nedvosmisleno je osuđivalo, osuđuje i osuđivaće sve pretnje, fizičke i verbalne napade na novinare i medijske radnike, bez obzira na to iz kojih redakcija dolaze i kojim novinarskim udruženjima pripadaju.

„I u slučaju poslednjih protesta apelovali smo i na policiju i na organizatore skupova i na građane da novinare ne ometaju u radu. Lično bih dodao i apel političarima da novinare ne ometaju u radu. Kao i uvek, insistiramo da policija i tužilaštvo ispitaju sve okolnosti napada na novinare i preduzmu odgovarajuće zakonske mere“, poručuje Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari