"Jednom radikal - uvek radikal i dobrovoljni davalac tuđe krvi": Šta su još rekli sagovornici Danasa o Vučićevoj šemi takozvanog vođenja hibridnog rata protiv Srbije i njega? 1Photo: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, osvrćući se, između ostalog, na predstojeće usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu o krađi izbora u Srbiji, te brojne izveštaje o ovoj temi koji su se pojavili ne samo u domaćim nego i stranim medijima da sve što neko iz inostranstva govori i radi, a „navodno je u vezi sa izborima i stanjem demokratije u Srbiji“, u stvari za cilj ima slabljenje pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Vučić je, pored Gardijana, kao medije u kojima se vodi kampanja protiv njega, označio i nemački Frankfurter algemajne cajtung.

Dan potom, oba medija su mu odgovorila demantujući njegove tvrdnje.

Vučić je za takozvano vođenje hibridnog rata, odnosno kako je rekao „rata drugačijim sredstvima“, optužio je strane službe, nevladine organizacije, kao i medije – kako domaće, tako i strane.

Kako je rekao, došao je u posed šta su „dve spoljne službe spremila za svoja ministarstva spoljnih poslova gde se kaže da je Srbija probem jer ne priznaje Kosovo, tolerantna je prema (Miloradu) Dodiku i ona je poligon sa kojeg ruski mediji mogu da se obrate“.

On je rekao da se u nastavku kaže da moraju da se bore protiv toga, ne bi li urušili poverenje naroda u Aleksandra Vučića i vlast i da obave svoj interes.

"Jednom radikal - uvek radikal i dobrovoljni davalac tuđe krvi": Šta su još rekli sagovornici Danasa o Vučićevoj šemi takozvanog vođenja hibridnog rata protiv Srbije i njega? 2
foto FoNet Milica Vučković

„Vučić je najjače oružje za ostvarivanje interesa svih stranaca koji žele da ostvare bilo kakav interes u Srbiji“

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, kaže za Danas da sudeći po ovoj izjavi, „Vučićeva bolest je uznapredovala“.

– Manija gonjenja kojom je opsednut poprima zaista alarmantne razmere. Strašno je kad čovek koji ne uspeva ni sobom da vlada, želi da vlada čitavom državom bez ikakve kontrole. Neprijateljima Srbije nisu potrebni ni pešadija, ni tenkovi, ni avijacija, ni plaćeni špijuni. Dovoljna je činjenica da taj posao za njihov račun najbolje obavlja Aleksandar Vučić sa pozicije vlasti – ističe Dragana Rakić.

Vučić je najjače oružje za ostvarivanje interesa svih stranaca koji žele da ostvare bilo kakav interes u Srbiji, dodaje.

– On je spreman da našu zemlju pokloni rudarskim kompanijama, da na teritoriji KiM napravi NATO bazu Bonstil, da napravi baze ROSU, da u Nišu napravi rusku bazu, da Francuzima bez tendera ustupi aerodrom i metro, da Kinezima prepusti prirodne resurse, a građane Srbije tretira kao roblje i jeftinu radnu snagum – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, Vučićev patriotizam se od najranijih radikalskih dana pisao sa velikim brojem nula i merio se stotinama kvadrata stambenog prostora koji je dobijao u vreme najvećeg stradanja našeg naroda kome je lično doprineo politikom koju je zastupao – kaže Rakić.

Tako je bilo devedesetih, zaključuje, tako je i danas: „Jednom radikal-uvek radikal i dobrovoljni davalac tuđe krvi“.

"Jednom radikal - uvek radikal i dobrovoljni davalac tuđe krvi": Šta su još rekli sagovornici Danasa o Vučićevoj šemi takozvanog vođenja hibridnog rata protiv Srbije i njega? 3
Foto: Medija centar

„Opozicija ne sme da dozvoli da ovaj Vučićev manevar uspe“

Uvek je lakše od sebe praviti žrtvu nego priznati krivicu, mišljenja je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Opozicija ne sme da dozvoli da ovaj Vučićev manevar uspe, napominje.

– Ne vidim ni trunku zlonamernosti u zahtevima da se utvrdi u kojoj meri su izbori bili neregularni i da li postoje elementi kriminalnih aktivnosti. Srbiji je mesto u EU i vrednosno i civilizacijski i na svaki drugi način što znači da se i izborni proces mora izjednačiti sa standardima razvijenih zapadnih demokratija a ne sa Belorusijom i Rusijom što verujem da bi naprednjaci voleli – rekao je Kostreš.

U Srbiji je svašta moguće, dodaje, i građani su spremni da zažmure na mnoge nepravde ali krađu glasova nikada nisu tolerisali.

– Ni u prošlosti ni danas. Važno je da se “izađe na čistac” jer ako se ove manipulacije sa migracijama stanovništva i masovnim glasanjem Bosanaca dozvole u velikom smo problemu kao društvo. Izborna pravila se moraju jasno definisati i koristim ovu priliku da najavim predlog Vojvođana-LSV koji ćemo uputiti svim opozicionim partijama i NVO a na temu rešavanja izbornih problema i sprečavanja manipulacija u izbornom procesu – zaključuje Kostreš.

"Jednom radikal - uvek radikal i dobrovoljni davalac tuđe krvi": Šta su još rekli sagovornici Danasa o Vučićevoj šemi takozvanog vođenja hibridnog rata protiv Srbije i njega? 4
Foto: FoNet/ Marija Đoković

„Sva taktika Vučića se svela na podizanje medijske dimne zavese“

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši premijer Vojvodine, kaže za Danas da se sva taktika Aleksandra Vučića svela na podizanje medijske dimne zavese, da bi u domaćoj javnosti temu izborne krađe gurnuo pod tepih.

– Teorijama o međunarodnoj zaveri, sa jedne strane, svojim biračima šalje poruku da je on tako važan faktor da su sve sile sveta protiv njega, a istovremeno toliko nepobediv, da mu niko ne može ništa. Naravno, takvim ponašanjem nanosi ogromnu međunarodnu štetu Srbiji, ali njega i zanima samo održavanje na vlasti njegove partijsko – porodične kleptokratske strukture – zaključuje Bojan Pajtić.

"Jednom radikal - uvek radikal i dobrovoljni davalac tuđe krvi": Šta su još rekli sagovornici Danasa o Vučićevoj šemi takozvanog vođenja hibridnog rata protiv Srbije i njega? 5
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Recept iz devedesetih godina po modelu „strani plaćenici i domaći izdajnici“

Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije ističe za Danas da to što Aleksandar Vučić izjavljuje isključivo u službi nastavka obmanjivanja srpske ali i međunarodne javnosti.

– Dakle to je recept iz devedesetih godina po modelu „strani plaćenici i domaći izdajnici“. On domaćoj javnosti predstavlja kako „oni napadaju Srbiju i kako se strane ambasade u Srbiji više neće pitati“, a onda tajno i iza kulisa sa istima pravi dogovore i ispunjava sve preuzete obaveze – napominje Pavlović.

Ako je neko oslabio poziciju Srbije u pregovorima o Kosovu, kaže dalje, onda je to Aleksandar Vučić, imajući u vidu da je doneo sijaset odluka kojima se uspostavlja državnost Kosova, počev od raspustanja institucija na severu Kosova do ukidanja dinara i srpskih registarskih tablica – ističe Pavlović.

Pa ko je tu kome olakšao poziciju, pita dalje.

– Sve njegove izjave u kojima optužuje opoziciju, medije i strane službe su kao što sam rekao laž i obmana usmereni kao njegovim glasačima. Primera radi mediji nikako ne mogu biti problem jer on kontroliše sve medije u Srbiji. Ako je tu neko u problemu onda su to mediji i građani Srbije koji ne mogu da čuju istinu poput javnog servisa RTS koji ne želi da obavesti građane koji ih finansiraju o protestima koji su posledica brutalne krađe na decembarskim izborima – zaključuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari