Ana Brnabić najduže na funkciji premijera u istoriji Srbije, pretekla i Marjanovića i Pašića 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ana Brnabić je juče pretekla Mirka Marjanovića po dužini mandata, postajući osoba sa najdužim neprekidnim mandatom predsednika Vlade Srbije otkad postoji ta funkcija, napisao je Aleksandar Ivković, istraživač Centra za savremene politike.

U drugim zemljama se to obično makar primeti u javnosti. Ovde ne, što govori o stanju institucije, napisao je Ivković u objavi na mreži Iks (bivši Tviter).

Podsetimo, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke, najavio je da Brnabić posle izbora 17. decembra neće ostati na mestu premijera, nagovestivši da bi na toj funkciji mogao da se nađe predsednik SNS i sadašnji ministar odbrane Miloš Vučević.

Brnabić se na funkciji premijerke Srbije nalazi od 29. juna 2017. godine, a dužnost je preuzela nakon što je Vučić izabran za predsednika Srbije. Reizabrana je, posle korona izbora završenih u junu 2020, ponovo u oktobru 2020, to joj je drugi mandat. Posle spojenih predsedničkih i parlamentarnih izbora u aprilu 2022. i treći put je reizabrana u oktobru 2022.

Taj mandat joj je na isteku, ali je, po računu Ivkovića Mirka Marjanovića svakako pretekla, a tvrdi se i da je po dužini neprekidnog premijerskog mandata pretekla i Nikolu Pašića.

Tako je po računu istoričara Čedomira Antića do 10. januara, Ana Brnabić bila premijer 2.388 dana, a Nikola Pašić je u pet mandata bio 2.387 dana,

Marjanović je bio premijer u dva neprekidna mandata od 18. marta 1994. godine do 23. oktobra 2000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari