ana brnabićfoto BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković

Ana Brnabić će, ako izbori budu u decembru, a nova vlada bude formirana najranije 10. januara 2024. godine, postati premijer Srbije koji je u istoriji najduže bio na toj funkciji – u dva mandata 2.388 dana, a Nikola Pašić je u pet mandata bio 2.387 dana, izjavio je danas predsednik nevladine organizacije Napredni klub Čedomir Antić.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je Brnabić na vlast došla kao „marioneta“ Aleksandra Vučića, a bilans njenih šest godina na čelu Vlade je potpuni krah nacionalne i državne politike kad je reč o Kosovu, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Antić je konstatovao da je Brnabić jedan od najvernijih saradnika Vučića, a po njega najbezopasnija, i zato je drži na toj funkciji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, ukazao je da Srbija u praksi nema Vladu, iako je po Ustavu ima, i da se kabinet Brnabić svodi na „sekretarijat Vučića, a ona je samo koordinatorka“.

On je rekao da je Pašićeva Vlada, i pored svih zamerki koje su upućivane na njegov račun, bila zaista demokratska, a „danas imamo rijaliti autokratsko zaluđivanje naroda“.

Vlada danas gura naciju u sunovrat. Sve se svodi na laži, prevare i licemerje. Postoji raskorak između onog što se radi i što se prikazuje. To u istoriji nije bilo, upozorio je Ađelković.

Predsednik nevladine organizacije Narodna mreža Vladan Glišić ocenio je kako je po svim segmentima vidljivo da se, osim po broju dana na čelu Vlade Srbije, Brnabić ne može podičiti ničim u odnosu na Pašića, ali da će, zbog te činjenice postati istorijska ličnost i na čudan način „ući u istoriju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari