Vučić u Ćirilici o presudi za ubistvo Ćuruvije i novom sazivu Skupštine: Pravosuđe je nezavisno, opozicija sutra sprema haos u skupštini 1Foto: Printscreen/Happy TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je oslobađajuća presuda Apelacionog suda u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije velika nepravda i užasna loša stvar za Srbiju, njen pravni sistem, kao i užasno loša poruka za svakog ko se bavi novinarstvom.

Vučić je u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi rekao da je bio šokiran time da je Ministarstvo pravde o tom slučaju ćutalo tri dana, kao i da je zbog toga zvao ministarku da je pita „da li prodavnica ne radi vikendom ili se nema vremena“.

Čovek je ubijen na zločinački način i država treba da učini sve da pronađe odgovorne i da ih kazni, rekao je Vučić, koji je pojedine izjave da je to „njegova osveta“ ocenio kao bezobrazluk.

Od 2000. do 2012. godine, kada se oečkivalo da urade nešto, nisu uradili ništa, nije ih interesovalo, kazao je Vučić, podsećajući da je 2003. godine u Jagodini ubijen i Milan Pantić zbog onoga o čemu je pisao.

Kad smo preuzeli vlast, podsetio je Vučić, razgovarao sam sa medijiskim poslenicima i poručio da niko ne sme da prođe nekažnjeno, ne za ubistvo, već za uvrede na račun novinara, koje ne smete da omalovažavate.

Tražio sam da se formira komisija. To je učinjeno, a policija i tužilaštrvo su odradili svoj posao kao državni organi, rekao je on i dodao da je pravosuđe nezavisno po Ustavu.

Ne poznajem nikoga od tih sudija, ni u prvom, ni u drugom stepenu. U prvom stepenu je doneta osuđujuća presuda, u drugom stepenu svih pet sudija je donelo oslobađajuću presudu, jer je jedini svedok i oštećena Branka Prpa rekla da to nije to lice, istakao je Vučić.

Petoro ljudi nije htelo da osudi nekoga na 40 godina, kada neposredni svedok kaže da to nije to lice, ponovio je on.

Vučić je naveo da bi voleo kada bi Vrhovni kasacioni sud mogao nešto da učini, barem delimično, iako je svestan da pravdu neće moći da vrati.

Teška situacija, veoma neprijatna, užasna za nas, kazao je Vučić, dodavši da u slučaju da veruje u zavereničke teorije ne bi isključio da je i ovo još jedna stepenica u rušenju vlasti.

Predsednik Srbije izjavio je tokom emisije da će poslanici opozicije na sutrašnjoj prvoj sednici pokušati da izazovu haos i probati da ubace neku dimnu bombu, ali da je to jedna „cirkuska predstava“ koja će proći.

„Na našoj listi je Stojan Radenović jedan od 100 najboljih matemtičara na svetu, i sada, sutra će on da pokuša da predsedava skupštini, jedan divan čovek, ponos Srbije, a onda će da vam izađe jedan što nije mogao razred da završi u Trsteniku, da mu viče ‘lopove, vrati mandate’. Zamislite tu tragediju da jedan nepismeni čovek koji je pljačkao po Trsteniku, lagao za Jovanjicu, a on će da kaže Stojanu Radenoviću da je lopov“, rekao je Vučić na TV Hepi.

On je najavio da će opozicija izaći pred predsednički sto, da će da zvižde, a „ako im prođe probaće da ubace neku dimnu bombu kao Kurti“.

„A najbolji je Zelenović koji je za bojkot a nema poslanika ni jednog, to je jedna cirkuska predstava, ali proći će i to. Svakog cirkusa tri dana dosta i radićemo normalno“, rekao je Vučić.

On je dodao da time što čekaju izveštaj Evropskog parlamenta o izborima, opzicionari poručuju da Srbija nije slobodna i nezavisna.

Vučić je ocenio da nema nikog ko je za ponavljanje izbora a da nije direktni albanski lobista, da nije za priznanje nezavisnog Kosova, i da se ne zalaže za sankcije zbog Banjske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari