Napadnuti aktivista poručio posle operacije: Svaki građanin je žrtva Vučićevog režima 1Foto: Iz lične arhive

Mladi opozicioni aktivista Milan Vujić, koji je u nedelju uveče pretučen na ulici, operisan je danas u Kliničkom centru Vojvodine i, kako nam je rekao, dobro se oseća.

Lekari su mu rekli da će sutra najverovatnije biti otpušten na kućno lečenje.

Njega je na novosadskom Bulevaru Evrope napao korpulentni 22-godišnji mladić, čiji identitet, pa ni inicijale, policija još ne otkriva. On je tom prilikom Vujiću naneo teške povrede glave i višestruke prelome lobanje.

Njegov otac Milenko Vujić objavio je na tviter nalogu „Operacija je uspešno završena! Zahvaljujemo se zdravstvenim radnicima Klinike za maksilofacijalnu hirurgija KCV na dobroti i humanosti. Hvala i svima vama na podršci, brizi i solidarnosti u ovim za nas teškim trenucima“. Njegov tvit komentarisalo je više od 450 ljudi!

Tek što se probudio iz anestezije posle operacije, Milan tihim glasom, usporeno govori i ni posle dva dana od napda ne može da otkrije šta je bio pravi razlog da ga njemu poznati vršnjak divljački udari.

„Kada vratim film jedino što mogu da povežem sa tim napadom je kritika, jer se sećam da mi je stranka „Istina-Adaviera“ zapala za oko time što se registrovala kao stranka nacionalne manjine iako nema nijednog pripadnika manjine.

Jedino ako sam se našalio na temu te liste, ali nikog pojedinačno“, pokušava Milan da se priseti motiva za nasrtaj i dodaje:
„Ako će me neko napasti bio sam ubeđen da će to biti neko ko je direktno povezan sa režimom“.

Na primedbu da, sem opozicionih stranaka i nevladinih organizacija, niko iz režimskih stranaka nije reagovao i osudio ovaj napad, Milan kaže da je to „definicija razlike između Srbije u kojoj ja hoću da živim i Srbije u kojoj oni žive i šta rade od nje.

Razlika između Srbije u kojoj ja želim da živim i Srbije koju je napravio Aleksandar Vučić je humanost i ljudskost. Toga nema, a mi koji se za to borimo prođemo ovako.

Mislim da je svako od nas na direktan ili indirektan način ili će to postati kad tad žrtva ovog režima. Svaki građanin Srbije je žrtva režima, samo zavisi u kom obliku se to ispoljava“, zaključio je Milan Vujić.

Napad na mladog društvenog aktivistu i jednog od lidera građanskih protesta u Novom Sadu osudile su brojne opozicione stranke i nevladine organizacije.

Pada u oči da se nije čuo glas nijedne režimske stranke na čelu sa SNS. Nisu se oglasili ni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ni predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji su se redovno oglašavali i osuđivali sve one koji su protestovali protiv Vučića proteklih meseci i godina.

Začudo, među onima koji su prećutali ovaj incident je i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Novi Sad je, podsetimo, bio evropska prestonica mladih 2019, iduće godine okitiće se titulom evropske prestonice kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.