“Napredna” dodela sredstava za medije u Zaječaru: A šuraku gradonačelnika Ničića tri miliona dinara iz budžeta 1Foto: M.S.

Gradsko veće Zaječara usvojilo je Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada, po kome je od 7,391.000 dinara, tri miliona dobila Radio televizija Majdanpek (T1) čiji je direktor Igor Andrejević, šurak gradonačelnika Boška Ničića.

Kao i svake godine od kada je Ničić preuzeo “fotelju” gradonačelnika, nezavisni mediji nisu dobili sredstva.

Sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada Zaječara za tekuću godinu namenjena za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara u 2022. godini, u ukupnom iznosu od 7.391.000,00  dinara raspodeljuju se sledećim podnosiocima predloga projekta.

Saša Stojčić, SD studio „Rgošte“, sa projektom „Srpsko selo, evropsko selo“, dobio je 100.000 dinara, D.O.O. Bel Ami Niš, sa projektom „Čekajući život“, 500.000 dinara, Zona Plus D.O.O. Niš, sa projektom „Zaječar, nasleđe za buduće generacije“,400.000 dinara, dok je Timok A.D. Niš, sa projektom „Informisani građani unapređuju Zaječar“ dobio 400.000 dinara.

Studio „101 Zaječar“, sa projektom „Zaječar u svakom domu Timočke krajine“ 360.250 dinara, Radio Magnum, sa projektom „Mladi i perspektive“ 300.000 dinara i sa projektom „U ritmu grada“ 800.000 dinara.

Radio televizija Majdanpek (T1), sa projektom „Izvor života 2“ dobila je 1.930.750 dinara, Zamedia, sa projektom „Zaječarski talenti – mladi i uspešni“, 600.000 dinara, Timočka D.O.O., sa projektom „Turistički kompas“ 500.000 dinara, Radio televizija Majdanpek (T1), sa projektom „Video krug“ 1.000.000 dinara, dok je Digital media network Beograd, sa projektom „24 sedam: Zaječar“ dobila 500.000 dinara.

Komisiju koja je odlučivala o projektima čine: Mara S. Reljić ispred Saveza udruženja „Asocijacija radio-televizije Srbije“, Miloš Stošić iz Vranja na predlog „RAB Srbija“ i Vladimir Jovanović iz Novog Sada, novinar, trenutno direktor i glavni odgovorni urednik „Media info centra“.

Kako i godinama ranije Zaječarce će u tekućoj godini informisati isti mediji koji godinama dobijaju sredstva.

Pored medija iz Niša koji godinama dobijaju novac, sada novac iz Zaječara ide i za Beograd.

Direktor Njuzmaks Adrija Slobodan Georgiev ističe za Danas da konkurs u Zaječaru kao i u dugim gradovima i opštinama pokazuje ono što se već zna, da novac za medijske sadržaje mogu da dobiju samo podobni mediji odnosno oni koji su u dobrim odnosima sa vladajućom partijom. U najvećem broju slučajeva.

„Više nemamo državu kao osnivača medija, osim u slučajevima kada to radi Telekom Srbija, nego smo dobili partijske medije. A partijski mediji nikada ne rade u javnom interesu tako da i ovaj novac koji daje Grad Zaječar u najvećem obimu ide vladajućoj partiji za njene PR svrhe“, ističe on.

Glavna i odgovorna urednica portala “Glas Zaječara” Anđela Risantijević kaže za Danas da nije iznenađena ovakvom raspodelom sredstava.

“Ne mogu reći da sam iznenađena rezultatima Konkursa, jer zaista nisam. Iako ne mogu tvrditi da je projekat besprekorno napisan, teško mi je da poverujem da naš dosadašnji rad nije dokazao da nam je javni interes ispred svega. Ubudeće nećemo ni aplicirati za sredstva koja dodeljuje lokalna samouprava, jer očigledno nema nikakvog smisla”, ističe ona.

Vladan Stanković, glavni odgovorni urednik portala “Zajecaronline”, kaže za Danas da su konkursi za medije GU Zaječar već godinama namešteni i unapred se zna kojim će medijima sredstva biti dodeljena.

“Mediji bliski vlastima dobijaju milionske iznose  kako bi ulepšavali stvarnost dok za teme koje se bave realnim problemima Zaječaraca o čemu postoji opravdani interes javnosti da se izveštava, za takve teme u tim medijima mesta nema. Znajući da su konkursi namešteni i da odobrenje ko će sredstva dobiti dolazi direktno iz SNS-a, naša redakcija ni ove, a ni prošle godine nije učestvovala, jer ne želimo da trošimo vreme i resurse na nešto što je unapred podeljeno”, ističe on.

Nastavlja se „napredna“ dodela sredstava iz budžeta grada Zaječara medijima koji ne pišu kritički, već prenose hvalospeve gradske vlasti, pa tako projekat nezavisnog portala “Glas Zaječara” pod nazivom „Promenu pokreni da Zaječar ozeleni“ nije podržan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari