Odluka Ustavnog suda doneta pre nešto više od mesec dana – o blanko ostavkama odbornika – kojom su odbornici vlasnici odborničkog mandata, preti da napravi pravu pometnju na političkoj sceni. Očekuju se na stotine zahteva inicijative za vraćanje oduzetih mandata, novi politički preleti na svim nivoima i serija vanrednih lokalnih izbora širom Srbije.Tako je i u Požarevcu, kao i u celom Braničevskom okrugu.

Sezona „lova“ na odbornike i zvanično je otvorena u petak, 21. maja, kada je odluka USS o ostavkama konačno objavljena u „Službenom glasniku“, posle tačno mesec dana neobjašnjivog čekanja. Na odluku Ustavnog suda mogu da se pozovu svi oni kojima su već oduzeti mandati zbog blanko ostavki. A takvih je više od 600.

Poverenik za Braničevski okrug SNS-a, Veroljub Arsić, nije sedeo skrštenih ruku, već je u utorak, 25. maja podneo zahtev Gradskoj Skupštini Požarevac, za povraćaj osam mandata koje na osnovu odluke USS treba da budu uzeti SRS-u i vraćeni njima. Sutradan su isti zahtev podneli i Skupštini opštine Veliko gradište, a do kraja nedelje i u ostalim opštinama Braničevskog okruga. Na osnove oddluke USS, kako Arsić kaže, očekuje da se SNS-u u Braničevskom okrugu vrate oko 60 madata, od toga oko 40 od radikala.

-Mi smo gradskoj skupštini na vreme podneli zahtev za povraćaj naših osam mandata.Trebalo bi da Gradska Skupština što pre odluči po našem zahtevu i ispoštuje odluku USS i vrati nam mandate, ali očekujem i opstrukciju sa njihove strane. Njima ne odgovara odluka USS i na sve načine odugovlačiće donošenje odluke, jer vraćanjem mandata nama doći će do pretumbacije u Gradskoj Skupštini i ugrožavanje skupštinske većine i same vladajuće koalicije- rekao je Veroljub Arsić..

Predsednik Braničevskog Okružnog odbora SRS-a, Saša Valjarević smatra da odluka USS ne može da se retroaktivno primenjuje i da će njegov odbornički klub u Gradskoj Skupštini i dalje brojati 22 odbornika.

– Naši pravnici analizirajući odluku USS zaključila je da ona ne bi smela da važi retroaktivno.Ispravnost zaključka našeg pravnog tima potrvrdila je odluka USS u članu 7, gde se nedvosmisleno kaže da ova odluka ne može da se primenjuje retroaktivno, što znači: „Od dana objavljivanja odluke USS u Službenom glasniku 21. Maja 2010. godine, ona se unazad neće primenjivati.“ I stranke na vlasti, a pre svega DS, ubrzo će shvatiti kakva je ovo greška, kad budu počeli da kupuju i njihove odbornike – ubeđen je Saša Valjarević.

Arsić kaže da odluka Ustavnog suda Srbije je konačna i ona mora da se bezuslovno poštuje jer je Ustavni sud najviša državna istanca i dodaje:

– Ukoliko lokalne skupštine odbiju da vrate mandate, zatražićemo zaštitu od Ustavnog suda, ali i Vlade, koja je dužna da sprovodi odluke USS -.

Takođe, odbornici će ubuduće apsolutno samostalno raspolagati mandatom. A, naš politički i izborni sistem za to još nije zreo,smatraju većina lokalnih političara. Oni upozoravaju na otvaranje „političke pijace“ i „jeftinu kupovinu“ vlasti od strane lokalnih biznismena i tajkuna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari