Naprednjaci pojačavaju retoriku da sakriju bezočnu krađu 1Foto. FoNet Nenad Djordjevic

Odgovori na pitanja koliko traju reklame za pojedine predsedničke kampanje, šta je rađeno od objekata javne namene na području „Beograda na vodi“ ili koliko košta ispumpavanje Tamnave, spadaju u domen „bezbednosno osetljivih podataka“.

Bar prema tumačenju šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića. On je za skupštinskom govornicom optužio pojedine medije i nevladine organizacije da su slale državnim institucijama „tendenciozne upite koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije“.

– Kada je reč o zahtevima koje je Transparentnost upućivala, Martinovićeva izjava je očigledno lažna, osim ako on smatra da su „bezbednosno osetljivi podaci“ specifikacija trajanja reklama za pojedine predsedničke kandidate po TV stanicama, informacija o tome da li su zvaničnici Grada Beograda sastali sa predstavnicima BK grupe oko projekta „Tesla grad“, šta je rađeno od objekata javne namene na području „Beograda na vodi“ kao i radne biografije rukovodilaca javnih preduzeća – kaže za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija. On dodaje da su upravo ovo bile informacije koje je po njihovim zahtevima Poverenik tokom 2018. naložio da se obelodane, a organi vlasti nisu to učinili.

– Ovo je Martinoviću i drugim poslanicima bilo poznato, jer se navodi u izveštaju Poverenika za 2018, o kojem su raspravljali. Šire gledano, ta izjava ima za cilj da obeshrabri građane i novinare da koriste svoje ustavno pravo i traže podatke o radu vlasti. Čak i kada su podaci „bezbednosno osetljivi“ nije sporno da ih neko traži, na državnim organima je da pri eventualnom uskraćivanju pristupa valjano obrazlože odbijanje takvog zahteva, a na Povereniku i Upravnom sudu da odluče da li je poverljivost opravdana – ističe Nenadić. Prema njegovim rečima, imajući u vidu kontekst i vreme Martinovićeve izjave, ona predstavlja ujedno tešku optužbu protiv bivšeg poverenika, lagodno izrečenu iz okrilja poslaničkog imuniteta, ali i snažnu poruku kandidatu za poverenika koji tek treba da bude izabran o tome šta ga čeka ukoliko bude usvajao žalbe u predmetima koji su „osetljivi“ za vlast.

Direktor CINS-a Branko Čečen ocenjuje za Danas da poslednji put kada je vlast bila ovako oslobođena morala, zakonitosti u radu „i ovako skretala pameću“, temeljno smo samouništili sopstvenu zemlju, društvo i ljudska prava.

– Na kraju se ispostavilo da su pojačavali idiotsku retoriku da sakriju sve veću i bezočniju krađu, kao na primer kad neko prima četiri plate i zbog njega otpuste neke sirote osobe, da primi i petu. Uostalom, čim Martinović pronađe bilo šta netačno u našim pričama, ili nevažno za građane, možemo da razgovaramo. Do tada, mi radimo svoj posao vrhunski, a on uništava parlamentarizam, isto vrhunski – naglašava Čečen, dodajući da neće više da troši vreme „na Martinovićeva smatranja“.

„Povodom netačnih informacija i uvreda koje je u Narodnoj skupštini izgovorio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, redakcije Istinomera, CINS-a, BIRN-a, TV N1, nedeljnika Vreme i nevladine organizacije i CRTA i Transparentnost Srbije traže da se prestane sa zloupotrebom institucija za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva“, navele su organizacije i mediji u zajedničkom saopštenju. One su istakle da građani imaju pravo da znaju da li su pojedini funkcioneri plagirali doktorate, da li su nezakonito angažovani u školama, da li govore istinu prilikom javnih izlaganja, kao i da budu obavešteni o drugim malverzacijama i eventualnim kršenjima zakona. U saopštenju se zaključuje da targetiranje novinara, novinarki i organizacija civilnog društva da slanjem zahteva rade suprotno interesima naše zemlje predstavlja deo kontinuiranog pritiska na rad nezavisnih i profesionalnih medija.

Podsetimo, tokom rasprave o godišnjem izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja Martinović je u sredu rekao da su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja koje su organizacije slale državnim institucijama „tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije“.

„Vi ste u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke“, rekao je Martinović.

Podaci o novcu tajna

– Tražili smo fakture za ispumpavanje Tamnave. Postavili pitanje koliko je novca potrošeno za putovanja Vučića od 2012. do 2017. Zatim, koliko sredstava i na koji način je dato za nabavku vozila za MUP, kao i koliko je i na koji način plaćena inauguracija predsednika Aleksandra Vučića – ovo su neka od pitanja koje je državnim institucijama uputio BIRN, ali nije dobio odgovore. Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev kaže za Danas da su bez odgovora ostali i na pitanje – koliko Srbija plaća za 51 odsto vlasništva u Air Srbija. „Naša procena 2014. je više od 300 miliona evra, međutim, prema najnovijim saznanjima, cifra je viša od 600 miliona evra“, ističe Georgiev.