Tužilaštvo za ratne zločine postiglo napredak u istrazi o trgovini organima kidnapovanih Srba i nealbanaca na Kosovu 1999, kaže zamenik tužioca Bruno Vekarić. „Ta istraga je jedan od prioriteta u radu srpskog Tužilaštva za ratne zločine. Na tom predmetu se intenzivno radi i naša istraga napreduje, jer dolazimo do novih dokaznih materijala“, rekao je Vekarić.


On je napomenuo da zbog tajnosti istrage ne može za sada da govori o konkretnim podacima i rezultatima, kao i da je najvažnije da se ti zločini rasvetle i da se sazna istina, pre svega zbog žrtava i njihovih porodica.

– Bavimo se ovom temom iscrpno i predano, u veoma skučenim i limitiranim uslovima, kontaktiramo sa svima, čak i sa onima koji možda prikrivaju istinu… Razgovaramo i sa ‘crnim đavolom’ da bismo došli do novih podataka – rekao je Vekarić na tribini Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sarađuje kako sa Euleksovim tako i sa ruskim istražiteljima u istrazi o trgovini ljudskim organima, sa kojom se dovodi u vezu deo vrha paravojnih formacija OVK. Intenzivna saradnja sa Rusijom zasnovana je na Sporazumu koji su 12. januara u Moskvi potpisali republički javni tužilac Zagorka Dolovac i generalni tužilac Ruske Federacije Juri Čajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari