Opozicija u Jordanu izrazila je juče sumnju u reforme koje je proteklog vikenda najavio lider te države, kralj Abdulah Drugi.


– U kraljevom govoru nije bilo ničeg novog, jer on nije dao nikakve garancije da će održati obećanja – rekao je Zaki Bani Ršeid, zvaničnik stranke Front za islamsku akciju. Jordanski vladar je, između ostalog, najavio donošenje novog izbornog zakona, koji bi trebalo da predstavlja okosnicu za formiranje Parlamenta u kojem će stranke imati aktivniju ulogu nego što je to bio slučaj u prošlosti, te stvaranje vlade koja će se temeljiti na parlamentarnoj većini.

S druge strane, opozicija, predvođena Muslimanskom braćom i Frontom za islamsku akciju, zalaže se za sveobuhvatne reforme koje bi omogućile uspostavljanje vlade čijeg predsednika bi birao narod, a ne kralj.

– Potrebno je osmisliti mapu puta za Jordan u kojoj će biti jasno precizirani koraci i dat vremenski okvir za demokratske promene – izjavio je Ršeid. Labib Kamavi, jedan od vođa nedavno osnovane stranke Front za nacionalnu reformu, ocenio je da je kralj dao samo maglovita obećanja kada je reč o borbi protiv korupcije, uspostavljanju slobode govore, ulozi mladih u jordanskom društvu, kao i o načinima za sprovođenje obećanih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari