Narodna stranka: Voda bila zagađena u 39 opština 1Foto: EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Narodna stranka ocenila je danas da je veoma zabrinjavajuće što je postojala mogućnost da su gradjani u 39 opština u nekom trenutku pili mikrobiološki neispravnu vodu, odnosno vodu zagadjenu fekalijama, što se navodi u izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Posebno zabrinjava što je izveštaj pokazao da je voda mikrobiološki neispravna i u brdsko-planinskim predelima, gde je voda inače kvalitetna“, rekao je predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković za televiziju N1, prenela je ta stranka u saopštenju.

Institut „Batut“ je 14. septembra objavio izveštaj o ispravnosti vode u javnim vodovodima za 2021. godinu, a Andjelković navodi da se problem neispravne vode javio u Čajetini, Novoj Varoši i Bajinoj Bašti „jer se više ne može sakrivati opterećenje od zagadjenja“.

„Ispitivanja se obavljaju i na izvorištima, akumulacijama, u tokovima, u fabrikama i u distributivnoj mreži“, dodao je on.

Po njegovim rečima, u izveštaju medjutim nema podataka odakle su uzeti uzorci neispravne vode, niti koliko dugo je to zagađenje trajalo.

„Problem je što se zagadjenje sve više širi Srbijom. U brdsko-planinskim predelima problem su klanice, mlekare, drvno-preradjivačka industrija. Potoci sa kojih se najčešće uzima voda za vodosnabdevanje pretvoreni su u kolektore otpadnih voda“, rekao je Andjelković.

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine upozorio je na povećanje broja opština sa mikrobiološki neispravnom vodom, tako je voda sada neispravna u 39 opština, u poredjenju sa 36, koliko ih je bilo 2019. godine i naveo da je voda fizičko-hemijski neispravna uglavnom u srednjem Banatu.

„Kada su u vodi prisutni odredjeni elementi poput magnezijuma, onda takva voda može da se koristi u kraćem periodu jer ne utiče u velikoj meri na zdravlje ljudi. Kada, medjutim, u vodi ima arsena ili žive, kao što je slučaj u Zrenjaninu, tada mora da se zaustavi snabdevanje stanovništva vodom“, ocenio je on.

Andjelković je dodao da „apostrof mora da bude na mikrobiološkoj ispravnosti, jer su to vode koje su zagadjene fekalijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari