"Naša mesna zajednica": Podneta krivična prijava protiv odgovornog lica u Ministarstvu građevinarstva zbog otkrivanja podataka o ličnosti investitoru 1Park i igralište u Ulici Semjuela Beketa Foto: UG "Naša mesna zajednica"

Udruženje „Naša mesna zajednica“ saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornog lica u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zbog otkrivanja podataka o ličnosti investitoru.

Kako navode u saopštenju, prijavu su podneli protiv lica koje je otkrilo investitoru Anđelković al i pvc doo iz Vinče u Grockoj podatke o ličnosti iz njihovog Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, dodajući da su Zahtev predali na pisarnici Ministarstva 23. novembra.

„Investitor Anđelković al i pvc doo nam se lično obratio mejlom 27. novembra i tražio kontakt telefon „u cilju razumevanja naše inicijative vezane za podnošenje određenog dokumenta Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.” Kako naše udruženje nije nigde objavilo ovaj Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, investitoru je jedino mogao da otkrije sadržaj i idenititet podnosioca zahteva neko od zaposlenih u Ministarstvu“, ističu u saopštenju.

Ovim je, kako ocenjuju iz Udruženja „Naša mesna zajednica“, došlo do neovlašćenog otkrivanja podataka o ličnosti i zloupotrebe službenog položaja koji su osim što su krivična dela otvorili prostor investitoru da nas uznemirava.

„Ono što izaziva sumnju u namere investitora Anđelković al i pvc doo je njegovo podnošenje Zahteva za izdavanje lokacijskih uslova Ministarstvu za izgradnju objekta za koje Ministarstvo uopšte nije nadležno. Investitoru je prethodna dva puta odbio ovaj zahtev Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Beograda koji jeste nadležan“, navode iz ovog udruženja, dodajući da investitor Anđelković al i pvc doo planira protivzakonitu gradnju stambeno-poslovnog objekta na mestu parka i dečijeg igrališta u ulici Semjuela Beketa u beogradskom naselju Mirijevo na Zvezdari.

Takođe dodaju da su oba zahteva za izdavanje lokacijskih uslova upućena Sekretarijatu odbačena jer, kako tvrde iz „Naše mesne zajednice“, ne postoji planski osnov za izgradnju ovakvih objekata na parcelama koje su predmet zahteva. Obe žalbe koje je investitor uložio na odbačene zahteve su takođe odbijene.

„Planom višeg reda je za parcele za koje je investitor podneo zahtev za lokacijske uslove predviđena namena za prizemne komercijalne objekte, a ne stambeno-poslovni objekat koji je investitor planirao da gradi. Osim ovoga, nedostaci idejnog rešenja zbog kojih su zahtevi odbačeni su bili neusklađenost spratnosti i zauzeća površine parcele sa planom višeg reda. Investitor je takođe inicirao izradu plana detaljne regulacije za ovo područje. Ovaj plan je bio na ranom javnom uvidu u septembru 2018. godine i još uvek nije usvojen, a ne treba ni da bude jer planira izgradnju petospratnica što je u suprotnosti sa planom višeg reda. Ovo naravno nije obeshrabrilo investitora pa je treći put podneo Zahtev za izadavanje lokacijskih uslova Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove 2. novembra i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 10. novembra ove godine“, naglašavaju u saopštenju.

Ističu da je id Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove je preuzeta nadležnost 13. novembra iz nepoznatih razloga.

„Ministarstvo je nadležno za izdavanje lokacijskih uslova za velike infrastrukturne i komunalne objekte u koje ne spada stambeno-poslovni objekat koji investitor planira da gradi. Prebacivanje zahteva za izdavanje lokacijskih uslova na Ministarstvo je očigledni pokušaj manipulacije investitora i izigravanja zakona“, navode u saopštenju i dodaju da obraćanje investitora tumače kao pokušaj zastrašivanja kako se ne bi suprotstavljali njegovoj uzurpaciji parka i dečijeg igrališta u Mirijevu na Zvezdari.

„Ipak, mnogo veći problem od bahatog investitora je Ministarstvo građevinarstva koje ne samo da nema problem sa izlaženjem u susret investitorima mimo svojih ovlašćenja, već ugrožava građane otkrivanjem njihovih podataka o ličnosti i zloupotrebom službenog položaja“, zaključuje se u saopštenju Udruženja „Naša mesna zajednica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari