“Naša tela na internetu manje zaštićena od muzike i filmova”: Pokrenuta kampanja jačanja svesti o digitalnom nasilju 1Foto: Ana Milošević/Danas

“Naša tela manje su zaštićena u onlajn prostoru, nego što su to muzika, film ili čak korporativni logotipi. Iz tog razloga, danas smo promovisali novi simbol ⓑ, zaštitni znak “bodyright” kampanje na globalnom nivou, koji će se od danas koristiti i u Srbiji, a označava novi copyright za ljudsko telo”, kazao je direktor Populacionog fonda UN-a (UNFPA) za Srbiju Džon Kenedi Mosoti na današnjoj konferenciji kojom je zvanično otpočena kampanja “bodyright”, koju sa ovim fondom sprovodi kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Kenedi Mosoti je istakao da kampanja ima za cilj jačanje svesti o različitim formama nasilja koje se vrše posredstvom tehnologije, a koje su u suštini povreda ljudskih prava i telesne autonomije iako se dešavaju u digitalnom prostoru”.

Kako je istaknuto na konferenciji, potrebno je unapređenje normativnog okvira na globalnom nivou koji se tiče regulisanja ljudskih prava u onlajn prostoru i pozvali tehnološke kompanije da se uključe i daju doprinos.

U sklopu konferencije, predstavljen je i “Pojmovnik rodno zasnovanog nasilja počinjenog posredstvom tehnologije”, na srpskom koji daje pregled različitih oblika nasilja u digitalnom svetu i njegove moguće posledice.

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković je istakla da je digitalno nasilje stvarno, bez obzira što se dešava u virtuelnom prostoru.

“Deo problema je i što osobe koje se nađu u ovoj situaciji ne znaju kome bi se obratile. U sklopu kampanje, sloganom ‘Poveri se poverenici’ pozivamo da nam se ovi slučajevi prijave i upućujemo na nadležne organe”, rekla je Janković.

Kako su naveli na konferenciji, rodno zasnovano nasilje posredstvom tehnologije izaziva strah, anksioznost i trajne posledice kod žrtve. Mlade devojke od 18 i 19 godina u Srbiji smatraju da su posledice nasilja u onlajn prostoru višestruke i da najčešće utiču na psihičko zdravlje (94,1 odsto), fizičko zdravlje (61,6 odsto) i da dovode do socijalne izolacije (53,7 odsto).

Rodno zasnovano nasilje počinjeno posredstvom tehnologije je pojava relativno novijeg datuma, ali vrlo zastupljena. Ankete sprovedene u Srbiji, pokazale su da se 78 odsto ispitanica ne oseća bezbedno na internetu, iako provode više od tri sata dnevno u onlajn prostoru. Takođe, više od 74 odsto devojaka u Srbiji je izjavilo da nikada nisu bile deo bilo koje kampanje podizanja svesti o rodno zasnovanom nasilju posredstvom tehnologije. U svetu je 85 odsto žena izjavilo da su bile svedokinje digitalnog nasilja, a njih 40 odsto da su preživele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.