Nasilje a ne svađa 1Foto: Ilustracija N1

Vodite se zakonima, a ne predrasudama, poručila je Mreža Žene protiv nasilja, povodom ubistva četrdesetdvogodišnje M.A. koju je ubio pedesetpetogodišnji suprug R.A , i pita dokle će institucije i mediji žmuriti na nasilje i predstavljati ga kao „svađu“.

Ovog vikenda u Srbiji još jednu ženu ubio je suprug nakon što je, pokušavajući da nađe spas, otišla od njega i zatražila razvod.

Četrdesetdvogodišnju M.A. ubio je pedesetpetogodišnji suprug R.A., navodi Mreža.

U saopštenju se nvodi da su mediji ubistvo prdstavili kao rezultat jedne u nizu „svađa“ supružnika zbog ljubomore, a koja je rezultirala smrtnim ishodom.

Postalo je uobičajeno, kako je zaključila Mreža, da se u medijima ozbiljno muško nasilje prema ženama predstavlja kao „svađa“, čime se pokazuje nerazumevanje uzroka i prirode nasilja, a ono se prikazuje kao bezazlena svakodnevna stvar.

Mediji nisu jedini koji su marginalizovali i relativizovali dugogodišnje nasilje kome je ova žena bila izložena. To isto su prethodno uradile institucije onog trenutka kad im se obratila, tražeći pomoć i zaštitu.

Izjave komšija i članova porodice iznetih u novinskim člancima ukazuju da je nasilje prema M.A. trajalo godinama, da je stalno bila izložena pretnjama smrću i da je već prijavljivala supruga za nasilje.

Iako institucije često savetuju žene da napuste nasilnika ili da se razvedu, što je ova žena i učinila, to nije doprinelo tome da bude zaštićena.

Institucije nisu s dužnom pažnjom procenile opasnost i zaštitile život ove žene, ocenila je Mreža Žene protiv nasilja, ocenila je Mreža u saopštenju.

Mreža pita kada će zaposleni u institucijama početi da primenjuju liste za procenu bezbednosnih rizka, ko će snositi odgovornost za to što su pozivi ove žene upomoć ostali bez odgovora.

Vodite se zakonima, a ne predrasudama poručila je Mreža i pita dokle će se žmureti na nasilje i ono predstavljati kao „svađa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari