Zbog porasta nivoa Mlave kod Starog Kostolca, u noći između četvrtka i petka probijen je peščani odbrambeni nasip. Nasip je probijen na dva mesta, ali su pukotine sanirane do jutarnjih sati, dopremanjem novih količina peska. U ovom selu u četvrtak se izlila reka Mlava, zbog čega je Krizni štab civilne zaštite u Požarevcu proglasio vanrednu odbranu od poplava.

„Nasip je bio probijen na dva mesta, ali je ubrzo saniran i ojačan, tako da je situacija sada pod kontrolom. Ipak, i dalje smo u stanju pripravnosti, jer se za vikend najavljuju padavine, koje će uticati na dalje povećanje vodostaja Mlave“, rekao je Slađan Stević, gradski koordinator za zaštitu od poplava. Uzvodno od sela juče je završeno podizanje nasipa u dužini od oko pola kilometra i za sada nijedno domaćinstvo nije ugroženo, izjavio je još Stević.

„Dovučen je materijal za nasip u dužini od oko pola kilometra. Tokom noći je podizan i završen nasip visine do 1,5 i širine dva metra od fudbalskog igrališta uzvodno. Nasip drži, a tamo gde ima problema dorađuje se. Za sada nemamo problema i nijedno domaćinstvo nije ugroženo“, rekao je Stević. On je dodao i da je zasad povoljna okolnost niži vodostaj Dunava koji prilikom poplava koje su pogodile ovo selo pre tri godine nije mogao da primi vodu iz Mlave.

„Dunav je još uvek nizak. Imamo mogućnost da se Mlava brzo prazni. Imamo informaciju da je HE ‘Đerdap’ noćas praznila bazene. Dunav je još uvek niži od Mlave i prima njene vode“, rekao je Stević.

U prethodna dva dana, u Starom Kostolcu poplavljeno je oko 80 hektara oranica, ali voda nije ugrozila domaćinstva meštana. Za sada u odbrani nisu angažovani pripadnici Vojske, koji će pomoći u ojačavanju nasipa i evakuaciji ljudi, u slučaju da dođe do najavljenog nevremena.

U pripravnosti specijalne ekipe MUP-a

Osim ekipa požarevačkih javnih preduzeća i kostolačkog Autotransporta, koji su neprestano na terenu, u pripravnosti su i specijalne ekipe MUP-a Srbije. Dežurne ekipe nalaze se i u selu Bradarac, koje je, osim plavljenja Mlave, ugroženo i zbog pojave podzemnih voda. U pripravnosti su i u opštini Petrovac na Mlavi, u kojoj je zbog naglog topljenja snega i bujanja podzemnih voda, došlo do zamućenja vodoizvorišta, pa je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari