Nastavak suđenja Gucatiju i Haradinaju pred haškim sudom 4. novembra 1Sa suđenja Gucatiju i Haradinaju (Foto: Screenshot sudnice)

Suđenje bivšim liderima Udruženja boraca OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka, biće nastavljeno u četvrtak, 4. novembra.

Kako stoji na sajtu Specijalizovanih veća Kosova, sudom pred kojim se vodi ovaj proces, suđenje je zakazano za 9.30 časova.

Optužnica Gucatija (54), nekadašnjeg predsednika Udruženja boraca OVK, i Haradinaja (58), bivšeg potpredsednika tog udruženja, u šest tačaka, tereti za „krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, podseća agencija Beta, Haradinaj i Gucati su, po optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Ovonedeljno suđenje završeno je saslušanjem trećeg svedoka Specijalizovanog tužilaštva, rukovodioca tima za bezbednost i tretman svedoka Mira Jukića, koji je odgovarao na pitanja sudskog veća.

Jukić je rekao, piše Kosovo onlajn, da su mnogi svedoci zaplašeni nakon objavljivanja dosijea i da je nekim svedocima i prećeno.

Nije naveo koliko je njih dobilo direktne pretnje i da su promenjene lokacije za dva svedoka sa Kosova jer su bili uplašeni i i da je do 30 svedoka dobilo mere obezbeđenja.
Jukić je naveo da ga je pozvao jedan od svedoka i rekao da je od prijatelja shvatio da se njegovo ime pominje u poverljivim dokumentima i da je odmah preduzeo mere da poveća sigurnost sebe i svoje dece.

Na pitanje sudije, da li ima razloga da veruje da je neki pripadnik Tužilaštva umešan u dostavljanje dokumenata ORV OVK, Jukić je odgovorio odrično.

Krajem septembra 2020, Gucatija i Haradinaja su uhapsile snage Euleksa i prebacile u Hag. Od tada su u pritvoru u Sheveningenu. U prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Podsetimo i na to da je veće Apelacionog suda u okviru Specijalizovanih veća Kosova odbilo žalbu bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija na odluku pretpretresnog sudije za određivanje pritvora, tako da on ostaje u pritvoru.

Kako je navedeno u odluci, Tači nije uspeo da dokaže zašto je preliminarna odluka bila nerazumna kada je reč o riziku za njegovo eventualno privremeno puštanje na slobodu.

Tačija optužnica, koja je potvrđena 26. oktobra 2020. godine, tereti za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, a njom su obuhvaćeni i Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su se izjasnili da nisu krivi po optužbama. Oni su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u pritvor u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari