U incidentu koji se dogodio pola sata pre meča kvalifikacija za SP 2010. godine, između Obale Slonovače i Malavija, poginula su 22 lica, dok ih je 132 povređeno. Velika nesreća je usledila kada su brojni gledaoci koji su imali ulaznice, razbili kapiju jednog od ulaza na stadion i u tom trenutku se deo zida srušio na njih.

Do tragedije je došlo po mnogo puta viđenom scenariju, naročito kada su u pitanju stadioni u Africi. Zbog velikog meteža na ulasku gledaoci su provalili kapiju, da bi zatim jedan drugog pregazili u nekontrolisanom i paničnom „stampedu“, bežeći od zida koji ih zatrpava.

– Navijači su počeli da se guraju na ulazima na tribine, pošto se utakmica približila početku. Svako je razmišljao samo o tome kako da uđe unutra – rekao je Dezire Tagro, ministar unutrašnjih poslova Obale Slonovače.

Da u Africi ni masovna pogibija na stadionu ne predstavlja senzaciju, govori podatak da je utakmica odigrana kao da se ništa nije dogodilo. Velike zvezde svetskog fudbala koje brane boje Obale Slonovače, kao da su zaboravile šta znači ljudski život i odigrali su mečprotiv nejakog Malavija, čiju su mrežu napunili radujući se svakom postignutom golu.

Obala Slonovače, predvođena napadačem Čelsija Didijeom Drogbom, slavila je očekivanu pobedu – 5:0. Pored za igru raspoloženog Drogbe, koji je postigao dva pogotka (jedan sa penala), golove se dali još i Romarik, Kalu i Kone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari