Nastavlja se primarna selekcija otpada u Sevojnu 1Foto: Grad Užice

Domaćinstvima u Sevojnu, narednih dana, biće podeljene posude za primarnu slekciju otpada.

Prvih 500 posuda za suvi otpad obezbeđeno je kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP2), koji finansira Instrument za predspristupnu pomoć (IPA 2017), u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Vlade Švedske.

Narednih dana, kako je najavljeno, biće isporučeno isto toliko kanti za mokri otpad, koje je kupilo užičko JKP Bioktoš.

Projekat primarne separacije otpada „Odvajamo“, koji se realizuje u četiri regiona, podrazumeva dodelu više od 90.000 kanti i 26 kamiona za tranport smeća u 17 gradova i opština Srbije. Njegov cilj je povećanje procenta reciklaže otpada i poboljašanje stanja životne sredine.

Kroz taj projekat, za Užice je obezbeđeno 544.878 evra, uz učešće Grada od 69.472 evra.

Taj novac je poslužio za kupovinu komunalne opreme (kante i kontejneri) i kamione za sakupljanje primarno selektovanog otpada.

Oprema i vozila će omogućiti JKP Bioktoš da uspostavi odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu u Užicu i Sevojnu i njegov transport do postrojenja sa izdvajanje sekundarnih sirovina u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko, kod Užica.

Branislav Marić, izvršni direktor Bioktoša, kazao je da će to preduzeće uskoro kupiti i podeliti još 2.000 crnih kanti za odlaganje mokrog otpada.

„Primarnom separacijom otpada biće pokriveno ukupno 5.350 domaćinstava. Uz 2.500 domaćinstava, koliko ih je obuhvaćeno prethodnim projektom, to će biti veliki pomak u organizovanom selektovanju i prikupljanju otpada“, ocenio je Marić.

Osim toga, u Sevojnu je postavljeno i 25 kontejnera u neposrednoj blizini stambenih zgrada i nekoliko žutih kontejnera za odlaganje stakla.

„Pratićemo potrebe građana i, u skladu sa tim, postavljaćemo komunalnu opremu. Najvažnije je da građani sarađuju sa nama u ovom značajnom i velikom poslu i uključe se u njegovu realizaciju”, poručio je Marić.

Boje posuda i vrsta otpada  

U plavim kantama i kontejnerima odlaže se suvi otad za reciklažu, poput plastike, papira, kartona, metala i gume. Crnom bojom su označene posude za biorazgradivi i mokri otpad (ostaci hrane i kuhinjski otpad, tekstil, koža, zemlja), dok su žute posude namenjene isključivo za odlaganje stakla.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari