Nastavlja se suđenje grupi Veljka Belivuka: Danas preslušavanje audio zapisa presretnute komunikacije 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i druga krivična dela, danas se nastavlja u Specijalnom sudu nakon jučerašnjeg pokušaja da se ovonedeljni pretresi odlože.

Nastavak pretresa juče je održan posle mesec i po dana pauze koja je određena kako bi se novopostavljeni advokati po službenoj dužnosti devetorice okrivljenih upoznali sa predmetom.

Iako za juče prvobitno bilo predviđeno da svedoči I. K, jedan od agenata na poslovima prodaje i servisa „skaj“ telefona svedoka okrivljenog Srđana Lalića, on se na suđenju nije pojavio, a predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha je rekla da je sudu dostavio dokumentaciju da nije u mogućnosti da se trenutno odazove pozivu suda zbog bolesti.

Umesto svedočenja, jučerašnji dan bio je obeležen burnom raspravom između advokata odbrane i sudskog veća, budući da su branioci optuženih na više načina pokušali da odlože ovonedeljne pretrese.

Branioci koji su juče prvi put pristupili pretrese istakli su u više navrata isticali da pet nedelja nije dovoljno da se upoznaju sa obimnim predmetom, čiji samo transkripti sa dosadašnjih pretresa broje hiljade stranica.

Dok je većina advokata koji su po službenoj dužnosti juče prvi put pristupila glavnom pretresu tražila odlaganje „zbog kratkog roka za pripremu obimnog predmeta“, advokat Marka Miljkovića, Nikola Jerković ocenio je da bi odlaganje pretresa predstavljalo dobru odluku zbog „ekonomičnosti postupka“ budući da je bilo reči i o razdvajanju postupka za pojedine optužene, što je na kraju i odlučeno.

Pojedini advokati koji postupaju u procesu od samog početka istakli su sudskom veću da su optuženi otkazali punomoćja svojim braniocima u afektu, da im nije bilo rečeno kakve to posledice po odvijanje postupka može da ima, jer da su znali, ne bi tako reagovali, te su zatražili da se optuženima vrate oni branioci koje su otkazali, ne bi li postupak mogao da se odvija nesmetano.

Sve predloge, u dva navrata, odbilo je sudsko veće uz obrazloženje da se takvo ponašanje može tretirati kao pokušaj „zloupotrebe i manipulacije opoziva“, te način da se proces odugovlači.

Tokom jučerašnjeg pretresa i drugooptuženi Marko Miljković izneo je svoje procesne predloge, odnosno primedbe, te tražio da se veće odluči za izuzeće postupajućeg tužioca Zoran Babić zbog navodnih veza sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, čovekom koji se poslednjih nedelja našao u centru medijske i paženje javnosti, kao i pukovnikom policije Nevenkom Marićem.

Miljković je istakao da već od ranije postoji jasna povezanost tužiocem, žandarmom i pukovnikom policije, te da su oni znali da je Vučković uništio telefone pokojnog Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, ali da ga nisu krivično gonili zbog uništavanja dokaza.

Drugooptuženi je tražio da se sudu dostavi i beleška sa saslušanja žandarma Nenada Vučkovića Vučka u SBPOK-u 2019. godine, tokom kog je Vučković policiji rekao da je uništio dva Stankovićeva mobilna telefona.

Kako su ranije pisali mediji, Vučković je na tom saslušanju u policiji kazao da je mobilne telefone, kao i druge lične stvari ubijenog Stankovića, preuzeo iz policije uz ovlašćenje Stankovićeve majke. Službenu belešku sa tog saslušanja objavio je pre tri nedelje KRIK.

Saslušanje je tada odrađeno na zahtev tužilaštva u istrazi o ubistvu Stankovića. To je zahtevao tada postupajući tužilac Zoran Babić, koji postupa u postupku protiv Belivuka, a službenu belešku je potpisao pukovnik policije Nevenko Marić, koji je inače vodio istragu o Belivukovom klanu.

Kako je ocenio Miljković, budući da tužilac Babić radi na njihovu štetu, napisao je podnesak glavnom javnom tužiocu za organizovani kriminal Mladenu Nenadiću, ali i rekao da nikada nije dobio odgovor, te da je očigledno da „ne želi da postupa po zakonu“.

On je još jednom tokom pretresa pomenuo Marića, tvrdeći da mu je upravo on u prostorijama SBPOK-a oduzeo telefon kojim je navodno komunicirao sa Aleksandrom Vulinom.

Nakon gotovo sat i po vremena, zvanični deo glavnog pretresa je počeo pregledom pisane dokumentacije, a za danas je najavljeno preslušavanje audio dokumentacije, odnosno presretnutih razgovora, kao i pregled video zapisa.

Podsećamo, grupa Veljka Belivuka se prema optužnici tereti za niz krivičnih dela – ubistva, trgovinu narkoticima, neovlašćeno držanje oružja, otmicu, silovanje…

Više informacija sa današnjeg pretresa čitajte na našem sajtu u toku večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari