Veljko Belivuk i njegova grupa danas opet u Specijalnom sudu: Nastavlja se suđenje nakon pet nedelja 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Nakon pet nedelja pauze, danas se u Specijalnom sudu u Beogradu nastavlja suđenje grupi Veljka Belivuka koja se prema optužnici tereti za niz krivičnih dela – ubistva, trgovinu narkoticima, neovlašćeno držanje oružja, otmicu, silovanje…

Pauza od mesec i po dana usledila je nakon što su devetorici okrivljenih dodeljeni branioci po službenoj dužnosti, a kojima je bilo potrebno vreme da se upoznaju sa predmetom.

Na današnjem pretresu se očekuje svedočenje I. K, jednog od agenata okrivljenog saradnika Srđana Lalića na poslovima prodaje „skaj“ telefona.

Tokom poslednje nedelje održanih pretresa, najpre je Belivuk zajedno sa još nekoliko optuženih otkazao punomoćja advokatima, što se moglo protumačiti kao namerno odlaganje svedočenja I. S, mladića kog su, prema optužnici, na stadionu Partizana ovi zlostavljali i silovali.

Veljko Belivuk i njegova grupa danas opet u Specijalnom sudu: Nastavlja se suđenje nakon pet nedelja 2
Foto: Stefan Tomašević/ATAImages

Istovremeno, Marko Miljković je podneo zahtev za izuzeće postupajućih tužilaca Mladena Nenadića i Zagorke Dolovac.

Sud je, najpre, tom prilikom doneo rešenje da se razdvaja krivični postupak u odnosu na Nemanju Đurića jer nije imao advokata, a uz to, tužilac je istakao da pretres treba da se održi jer je bilo zakazano svedočenje I.S, što se Đuriću ne stavlja na teret.

Belivuk je takođe, u ime svih okrivljenih, zatražio od suda da postupak počne od početka, što je sudija odbila.

„Vi nastavite, mi nećemo“, rekao je tada Belivuk, a potom su i drugi okrivljeni, jedan po jedan, otkazivali punomoćja advokatima.

Sudsko veće je nakon petnaestominutne pauze donelo odluku kojom je predlog Marka Miljkovića za izuzeće tužilaca odbacilo, a sudija je saopštila i da se u odnosu na Šejića i Stošića razdvaja krivični postupak.

Potom se za reč javio Marko Budimir, koji je otkazao punomoćje svom advokatu, a isto je učinio i Vladimir Grek, nakon čega je predloženo da se postupak razdvoji u odnosu na Greka i Budimira, što je, privremeno, učinjeno.

Sudsko veće je, uz stav postupajućih tužilaca, odlučilo da razdvoji postupak u odnosu na svu devetoricu koji su ostali bez odbrane i nastavi suđenje.

Potom je advokat Jerković zatražio izuzeće sudije, rekavši da sumnja u njenu pristrasnost jer ona smatra da je pravično da se održi pretres. I advokat Malović se pridružio ovom zahtevu i zatražio je izuzeće sudije.

Optuženi su nastavili da otkazuju punomoćje svojim advokatima nakon što je doneta odluka da se ovaj zahtev odbija.

Dejan Tešić, Miloš Budimir i Marko Andrić takođe su otkazali svojim advokatima punomoćja, dok je Andrić pojasnio da to ne čini zato što su loši pravnici, već zato što je to njihov „vid borbe“.

Otkazivanjem punomoćja svojim braniocima o okrivljeni u predmetu Belivuk kupili su malo vremena, ali i troškove odbrane prebacili na teret poreskih obveznika, objasnio je ranije za Danas advokat Ivan Ninić koji u slučaju zastupa jednu od porodica oštećenih, a komentarišući jučerašnje događaje u sudnici.

Uprkos pokušaju opstrukcije, oštećeni svedok govorio

Istog i sledećeg dana usledilo je svedočenje i ispitivanje oštećenog svedoka I. S. od strane okrivljenih i njihovih branilaca, a javnost i mediji bili su isključeni sve vreme dok se svedok nalazio u sudnici.

Svim prisutnim učesnicima u postupku predsednica sudskog veća ukazala je na to da detalje tog svedočenja ne smeju iznositi u javnost, u suprotnom smatraće se da je izvršeno krivično delo.

Kada je to ispitivanje završeno, ponovo je suđenje otvoreno za javnost, a na redu da svedoči bio je Aleksandar Nuždić, blizak prijatelj i saradnik jedne od žrtava Belivukovog klana Gorana Mihajlovića.

Suđenje grupi nastavljeno je potom u četvrtak 21. septembra, ispitivanjem bivše supruge Radoja Živkovića, za čiju smrt se terete optuženi.

Samo obraćanje i ispitivanje oštećene trajalo je svega dvadesetak minuta, a potom predsedavajuća sudskog veća izrekla i drugu opomenu optuženom Marku Miljkoviću jer je za oštećenog svedoka I. S, tokom iznošenja primedbi, rekao da je „lud“ i sa podsmehom insinuirao na pojedine optužbe koje mu se stavljaju na teret.

On je zatražio i veštačenje Tužilaštva navodeći da ga zanima kako su oni tačno utvrdili da je svedok normalan, što su tužioci ocenili kao uvredu, a potom izneo još nekoliko neprimerenih konstatacija, čime je završio svoje obraćanje.

Svoje primedbe tom prilikom izneo je i Veljko Belivuk, najpre na pojedina svedočenja, ali i na rad tužilaštva.

„Oni se hvale da su završili slučaj, da su se sa vama dogovorili da prihvatite ‘Skaj’ kao dokaz“, istakao je Belivuk.

On je naveo i da raspolažu informacijama da predmet „mora da se završi do izbora, da bi to ispao kao uspeh države“, te da ih nije briga šta će sa predmetom biti posle toga.

Za sam kraj nedelje ispitana je komšinica koja živi u blizini imanja gde se sumnja da je ubijen Radoje Živković, a gde su potom njegovi ostaci spaljeni, za šta se takođe tereti ova grupa.

Nastavljen je i prikaz pisane dokumentacije, ali su advokati odbrane podneli i procesne predloge za više optuženih za ukidanje pritvora i mera napuštanja mesta boravišta.

Nakon pauze, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha je saopštila da su svi predlozi odbijeni osim u slučaju Filipa Ivanovskog i Vlada Georgieva, kojima je zabrana napuštanja mesta boravišta preinačena u zabranu napuštanja teritorije Republike Srbije.

Tom prilikom je najvaljeno i da se u postupak vraćaju i drugi optuženi koji su na početku nedelje otkazali punomoćja svojim advokatima, te dobili nove, zbog čega je i napravljena veća pauza.

Veljko Belivuk se pominjao i tokom pet nedelja pauze

Međutim, iako suđenja možda nije bilo, u medijima su se imena pojedinih okrivljenih i te kako pojavljivala tokom prethodnih mesec i po dana.

Najpre je u medije dospela informacija da je protiv Veljka Belivuka, njegove supruge, Marka Miljkovića i njegove žene kao i još nekoliko okrivljenih podignuta optužnica zbog sumnje da su novcem koji potiče od kriminala kupovali stanove i zemljište, što je za danas potvrđeno iz Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Iz tužilaštva su naveli da je optužnica podignuta zbog više krivičnih dela pranja novca za dela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine, a među okrivljenima se još nalaze i Belivukova tašta S. Đ, zatim optuženi pripadnik grupe Filip Ivanovski i njegova nevenčana supruga M.M.

Nedugo zatim, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavio je tekst sa ekskluzivnim audio i video snimcima, kao i dokumentima kojim se visokopozicionirani pripadnik policije Nenad Vučković Vučko stavlja na poziciju šefa huligansko-kriminalnoj grupi koju je najpre predvodio Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a zatim Veljko Belivuk.

Audio zapis koji je otrkio brojne informacije, načinio je Vladimir Grek, jedan od optuženih u predmetu Belivuk.

Grek je, prema navodima KRIK-a, tajno snimao Vučkovića koji ga je, između ostalog, savetovao da ne otpočinje saradnju sa Belivukovom grupom, upozoravajući ga da to neće dobro da se završi.

Ubrzo zatim, šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić objavila je na svom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) ugovor o radu koje je JKP Higijena iz Pančeva sklopila upravo sa Vladimirom Grekom.

Glavni pretres zakazan je za danas u 14 i 30 u Specijalnom sudu u Beogradu.

Više informacija o današnjem suđenju čitajte u toku dana na našem portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari