Nastavljeno suđenje grupi Velje Nevolje: Ispitana komšinica za koju je Belivuk rekao "da je prišla malo bliže, morali bismo i nju da počistimo" 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka, koja se tereti za sedam ubistava i druga krivična dela.

Na početku današnjeg pretresa ispitana je komšinica koja živi u blizini imanja gde se sumnja da je ubijen Radoje Živković, a gde su potom njegovi ostaci spaljeni.

Kako je svedok rekla, ranije je u Surduku bilo dva požara, od kojih jedan na placu bivše supruge Radoja Živkovića.

Ona je navela da se ne seća tačnog datuma, niti godišnjeg doba, ali da se seća da je dim iz tog pravca primetila u periodu od 13 do 16 časova, ne precizirajući kada tačno.

Navela je i da je bilo vetra koji je nanosio dim.

„Ljudi su čistili dvorište. Htela sam da im tražim vizit karticu. Kontrolisano su palili vatru“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe.

Kako je opisala, vatra prečnika oko 40 centimetara paljena je u nečemu nalik na bure, a primetila je i gomilu grana i lišća za koje je ocenila da su najverovatnije paljeni, te da „nije ništa drugo“.

Ona je navela da je razgovarala sa „šlank, crnomanjastim“ momkom, koji je bio „jako ljubazan“, a da su nešto dalje bila dva momka.

Na pitanje advokata Ivana Ninića, punomoćnika majke ubijenog Gorana Mihajlovića, da li se svedokinja plaši što je danas došla u sud, ona je odgovorila da nije razmišljala o tome.

Na drugo pitanje advokata Ninića da li bi mogla da prepozna među optuženima osobu sa kojom je tada razgovarala odgovorila je da ne bi mogla.

Navela je, tokom prvog razgovora sa inspektorima počela je da doživljava neprijatnosti u vidu dolaska novinara i provlačenja njenog imena u medijima, ali dolaska roditelja pojedinih oštećenih koje nije znala da imenuje.

Svedoka je kratko ispitivao i drugooptuženi Marko Miljković fokusirajući se na konkretne pojedinosti kao što je mesto gde je navodno paljena vatra, a prikazan joj je i foto dokumentacija sa lica mesta iz Surduka.

Postupajući tužilac u ovom postupku Saša Ivanić rekao je da je svedočenje današnje svedokinje u saglasnosti sa iskazom okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića u pogledu broja osoba koji su bili na placu u Surduku tog dana, ali izgleda mesta, što je naišlo na negotovanje optuženih, pre svega prvooptuženog Veljka Belivuka koji je podigao ruke i vidno nezadovoljan nešto govorio.

Marko Miljković je izneo primedbe na ranije dat iskaz Spasojevića, pozivajući se na današnje svedočenje.

Podsećamo, Spasojević je ranije govorio o komšinici koja se raspitivala o vatri, te naveo kako je Belivuk izjavio „da je prišla malo bliže, morali bi i nju da počistimo“.

Tokom današnjeg pretresa nastavljen je prikaz pisane dokumentacije, ali su advokati odbrane podneli i procesne predloge za više optuženih za ukidanje pritvora i mera napuštanja mesta boravišta.

Nakon pauze, predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha je saopštila da su svi predlozi odbijeni osim u slučaju Filipa Ivanovskog i Vlada Georgieva, kojima je zabrana napuštanja mesta boravišta preinačena u zabranu napuštanja teritorije Republike Srbije.

Sledeći pretres zakazan je za 30. oktobar, kada se očekuje svedočenje Ilije Kovačevića, jednog od agenata okrivljenog saradnika Srđana Lalića na poslovima prodaje „skaj“ telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari