Nastavljaju se pripremni radovi na izgradnji četvrtog mosta u Novom Sadu 1foto: Ekološki fron

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić najavio je da će ove nedelje biti nastavljeni pripremni radovi na izgradnji novog mosta u nastavku Bulevara Evrope.

Đurić je rakao za 021.rs da se očekuje dolazak „Milenijum tima“ koji će razminirati teren. Ovaj posao je i razlog što sve „stoji“ na Šodrošu, iako je letos bilo govora da će radovi krenuti koliko već junu ili julu.

„Ove nedelje treba da počne razminiranje tog terena, što je preduslov da bi se radovi odvijali. Zaključen je ugovor sa ‘Milenijum timom’ i oni treba da krenu. Kada je letos bilo rečeno kada kreću radovi nismo znali da Centar za razminiranje treba da radi taj posao i to je činjenica koja tada nije bila poznata, te je to odložilo radove“, navodi Đurić.

On je dodao i da, koliko zna, sve dozvole i sve što se radi ide po planiranoj dinamici radova i da ne postoji ništa sporno.

Radovi koji treba da uslede je izgradnja privremenog mosta koji će sa pratećim saobraćajnicma poslužiti za gradnju novog mosta koji se u ugovoru sa kineskom firmom CRBC („China Road and Bridge Corporation“) vodi kao deo obilaznice oko Novog Sada, a javnost ga naziva „Kineski most“.

Radnici „Milenijum tima“ bili su na terenu 16. septembra, na samom špicu Kameničke ade, ali su ih oterali aktivisti koji protestuju na Šodrošu.

Osim toga, „Koridori Srbije“ dobili su sve neophodne dozvole za privremenu saobraćajnicu sa mostovima sa bačke strane. Iako imaju sve papire, radnici se ne pojavljuju.

Na mestu na kom treba da se izvode radovi već četiri meseca kampuju aktivisti kako bi sprečili seču šume i početak gradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope. Oni su nedavno proglasili i „Slobodnu zonu Šodroš“, zatraživši da se potpuno obustave radovi na ovom lokalitetu, kao i da se sankcionišu nalogodavci i, kako kažu, izvršioci bespravne seče šume u junu. Njihov zahtev je i da se ovaj prostor proglasi spomenikom ili parkom prirode.

Prema javno dostupnim dokumentima, za sam most još uvek ne postoji građevinska dozvola, dok za pripremne radove postoje sve neophodne dozvole, iako aktivisti sumnjaju u njihovu ispravnost. Aktivisti su se obratili Bernskoj konvenciji, koja je ocenila da srpska vlast nije dala sve neophodne informacije u vezi sa ovim projektom, zbog čega je zatražena dopuna odgovora.

Zamenik gradonačelnika Milan Đurić je ukazao na to da nije zatražena obustava radova na izgradnji mosta, već samo dodatna pojašnjenja i informacije u vezi sa radovima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari